Introductie

Architect van diverse Amsterdamse School villa's in het Westen van het land. Én de man die (in nauwe samenwerking met Abraham Tuschinski) de gevel van Theater Tuschinski vormgaf.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Christiaan
Achternaam Bartels
Geboortejaar 1889
Sterftejaar 1968
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

'Bartels' ontwerpen bezitten niet zozeer die uitbundige plasticiteit die we gewoonlijk met de Amsterdamse School associëren. Kenmerkend is wel een zuiver gevoel voor verhoudingen en de aandacht, tot in het kleinste detail, voor de totaalvormgeving die in elk ontwerp doorklinkt. Want ook tuinbanken, tuinmuurtjes, hekwerk, verlichting en (inwendig) meubilair werden in het bouwplan opgenomen. Daarin kan hij dan ook gezien worden als een zuivere representant van de Amsterdamse School. Immers juist het idee van totaalconceptie, het bouwkundig plan integreren in gerelateerde disciplines als meubel- en interieurontwerp, schilder- en beeldhouwkunst, vormde daarin een essentieel onderdeel.'
Aldus Mariëtte Polman in haar artikel in Heemschut, een van de weinige studies naar de wat onbekend gebleven Christiaan Bartels.

Bartels werd op 10 oktober 1889 te Amsterdam geboren. Hij studeerde achtereenvolgens op de Amsterdamse Tekenschool voor Kunstambachten en op de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs. Hij vestigde zich in 1920 in Driehuis waar hij als docent tekenen op de Ambachtsschool te IJmuiden werd aangesteld.

Bartels was niet officieel als architect opgeleid, maar nadat hij zijn eigen huis had ontworpen in 1920 kreeg hij regelmatig het verzoek van vrienden en aannemers om ontwerpschetsen te maken. Zijn ontwerpen zijn niet alleen in Driehuis te vinden, maar ook in omringende plaatsen als Velsen-Zuid, IJmuiden. Bloemendaal, Heemstede en Overveen.

Gebruikte bronnen

1. J.G. Wattjes, 'Moderne Meubelen van Architect Ch. Bartels'. In Het Bouwbedrijf 1927.2.4, pp. 63-64.
2. Mariëtte Polman, 'Christiaan Bartels, een Amsterdamse Schoolarchitect te Velsen'. In: Heemschut, 1 oktober 1993.

Links

1. http://periodieken.heemschut.nl/issue/TS/1993-10-01/edition/5e%20editie/page/14?query=
2. https://nha.courant.nu/issue/IJC/1927-10-01/edition/0/page/1

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.