Introductie

Ooit werkzaam bij het roemruchte architectenbureau van Ed. Cuypers, staat deze geboren en getogen Amsterdammer bekend als de architect die de Amsterdamse School in Nijmegen introduceerde.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Charles Marie François Henri
Achternaam Estourgie
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1950
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Charles Estourgie werd in 1884 geboren. Als kind bleek hij talent voor tekenen te hebben en wilde hij een opleiding tot kunstschilder volgen. Zijn vader vond bouwkundig tekenaar echter een beter idee. In 1900 ging hij, op zestienjarige leeftijd, werken bij het architectenbureau van Ed. Cuypers; in de avonduren bezocht hij de Industrieschool in Amsterdam.

Estourgie bleef tot 1912 bij het bureau van Cuijpers werken, waar hij in 1908 werd benoemd tot chef de bureau. Tot zijn collega's behoorden onder andere de latere Amsterdamse School-kopstukken Michel de Klerk en Piet Kramer (die medeleerlingen van Estourgie waren op de Industrieschool), Joan van der Meij en Guillaume la Croix. Ook Henri, de jongere broer van Charles, was enige tijd op het bureau werkzaam. Ook zijn zwager Jan Kuyt was een vakbroeder.

In 1912 werd hij lid van het genootschap Architectura et Amicitia, waar hij werd geïntroduceerd door Berend Boeyinga. Toen Estourgie enkele opdrachten kreeg van de industrieel Frans Jurgens uit Oss, verhuisde hij met zijn gezin in december 1912 naar Nijmegen. Niet veel later volgde ook Boeyinga, die als opzichter voor Estourgie ging werken.

In 1914 keerde Henri uit Batavia terug en voegde zich bij zijn broer. Hij nam zelfs diens werkzaamheden over toen Charles werd opgeroepen voor de mobilisatie. Estourgie was huisarchitect van de familie Jurgens, voor wie hij fabrieken en kantoren ontwierp en bestaande villa's verbouwde in Oss, Nijmegen en vele andere plekken. Vanaf de jaren twintig kreeg hij steeds meer opdrachten van religieuze instellingen.

Hij was na zijn vertrek naar de Waalstad in contact gebleven met zijn Amsterdamse oud-collega's en was de eerste die de Amsterdamse School in Nijmegen toepaste. Dat was in 1923, bij het pand op de kruising van de Van Gentstraat en de Fort Kijk in de Potstraat. Andere voorbeelden van toepassingen van AS-elementen vinden we in de winkelwoningen aan de Sint Annastraat, de verbouwing van Boekhandel Kloosterman in 1927 in de binnenstad (in 1944 verwoest), café-restaurant Germania aan het Keizer Karelplein (in 1970 afgebroken), en - in mindere mate - de voormalige Kamer van Koophandel aan het Mariënburg en de Wintertuin aan de Sint Annastraat. Zijn latere werk liet invloeden zien van Dudok en de Delftse School.

Estourgie besteedde bij het ontwerpen van zijn gebouwen ook veel aandacht aan glas in lood, smeedwerk, gevelbeeldhouwwerk, huisnummeraanduidingen en complete interieurs. De Gelderlander noemde hem bij zijn overleden 'een van de meest ridderlijke burgers van Nijmegen'.

Gebruikte bronnen

1. Hettie Peterse, Charles Estourgie (1884-1950). Een bevlogen vakman (Architectuur Centrum Nijmegen, 2007).
2. Hettie Peterse, 'Charles Estourgie (1884-1950). Een bevlogen vakman'. In: Biografisch woordenboek Gelderland. Bekende en onbekende mannen en vrouwen uit de Gelderse geschiedenis (Verloren 2009).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Estourgie
2. http://www.kunstbus.nl/architectuur/charles+estourgie.html
3. http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=4296
4. http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Estourgie,_Ch.M.F.H
5. http://adgrimmon.nl/monografie/amsterdamse-school/

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.