Introductie

Vooral in Groningen werkzame architect.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Berend
Achternaam Jager
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1945
Geboorteplaats Zandeweer
Kwalificaties Architect, Gemeente-architect (Publieke werken / Gemeentelijke woningdienst)

Biografie

Berend Jager was, toen hij in 1911 trouwde met Jantina Arkema, bouwkundig opzichter van de gemeente Kantens. Van 1917 tot 1923 was hij gemeenteopzichter van Uithuizen en in 1921 werd hij tevens opzichter van de gemeente Usquert. Op verzoek van het gemeentebestuur van Usquert maakte hij in 1927 een plan voor een nieuw raadhuis. Zijn schetsen vielen echter blijkbaar niet in goede aarde, want in plaats daarvan werd de opdracht voor het ontwerp van het gemeentehuis gegund aan H.P. Berlage. Als uitvoerend architect begeleidde Jager tussen 1928 en 1930 de bouw van het pand.

Jager was ook actief in het lokale verenigingsleven van Uithuizen, onder meer als penningmeester van de VVV. Daarnaast was hij de plaatselijke verzekeringsagent voor het Amsterdamse Algemeen Onderling Waarborg Genootschap Renovatum. Hij is in het najaar van 1945 op 61-jarige leeftijd te Groningen overleden.

Veel werk van Jager is geïnspireerd door de Amsterdamse School. Zijn bouwwerken hebben veelal (typisch Groningse) donkerrode baksteen. Typerend voor een aantal van zijn ontwerpen zijn de metselverbanden van de dakrand en de toepassing van dakpannen als decoratief element. De meeste door hem ontworpen panden staan op het Groninger Hogeland, waar onder andere kerkgebouwen, boerderijen, winkels en vooral woningen van zijn hand zijn te vinden; een aantal daarvan is aangewezen als rijksmonument.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_Jager

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.