Introductie

B.T. Boeyinga, een architect uit de kraamkamer van de Amsterdamse School, het bureau van Ed. Cuypers.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Berend Tobia
Achternaam Boeyinga
Geboortejaar 1886
Sterftejaar 1969
Geboorteplaats Noordscharwoude
Kwalificaties Architect, Gemeente-architect (Publieke werken / Gemeentelijke woningdienst)

Biografie

Na de ambachtsschool ging Berend Tobia Boeyinga (Noord-Scharwoude, 1886 - de familienaam was Boeijinga maar de architect presenteerde zich nadrukkelijk hoewel niet consequent met y) werken bij verschillende timmermansbedrijven. In 1907 kreeg hij het diploma 'gezel in het timmeren'. Vanaf 1909 volgde hij de cursussen bij de zojuist opgerichte Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam hetgeen hij combineerde met een baan als tekenaar-opzichter bij diverse architectenbureaus. Van 1912 tot 1917 werd zijn opleiding onderbroken door werkzaamheden in Nijmegen (voor Charles Estourgie) en het vervullen van de dienstplicht, maar in 1917 hervatte hij zijn opleiding en ging als assistent-architect werken op het bureau van Michel de Klerk. Na de voltooiing van zijn opleiding was Boeyinga van 1921 tot 1926 werkzaam bij de Gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam, Uit deze tijd dateren onder meer zijn ontwerpen in de Amsterdamse tuindorpen Oostzaan en Nieuwendam. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als architect was Boeyinga ook actief als bestuurslid voor de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en de Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam.

Boeyinga is vooral van betekenis geweest als bouwer van gereformeerde kerken, onder meer in Haarlem (afgebrand), Bergen op Zoom, Bergen (NH), Diemen en Amsterdam (Waalkerk, afgebroken) Daarnaast hield hij zich bezig met restauraties van kerken waaronder de Eusebiuskerk in Arnhem. In het archief van het Nieuwe Instituut bevinden zich ook een inzending voor de prijsvraag van het Raadhuis van Amsterdam in 1936 en ontwerpen voor gebouwen van de Vrije Universiteit. Zijn stijl was een combinatie van traditionalisme en elementen van de Amsterdamse School. Na de tweede wereldoorlog ontwierp hij kerken in een moderne wederopbouw stijl, onder meer in Egmond aan Zee (samen met A. Warnaar) en de belangwekkende Pniƫlkerk aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam. De laatste jaren was Boeyinga vooral bestuurlijk actief. Boeyinga overleed in 1969.

Over Boeyinga verscheen een monografie van de hand van Radboud van Beekum (over het hele oeuvre) en specifiek over zijn gereformeerde kerken een boek van de hand van Jaap Grootenboer. Zijn archief is in handen van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Gebruikte bronnen

1. T.B Boeyinga, Kerkbouw, ontwerpen van den studiekring 'Eeredienst en Kerkbouw' van het Instituut voor Religieuze en Kerkelijke Kunst te Utrecht 1942-1943 (Gouda, Quint).
2.

Radboud van Beekum, B.T. Boeyinga. Amsterdamse School architect (Bussum, 2003).

3.

Jaap Grootenboer, Boeyinga en de gereformeerde kerkbouw-architectuur (Venlo, 2006).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Berend_Tobia_Boeyinga
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/?q=boeyinga&page=2
3. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/images/archives/pdf/BOEY.ead.pdf

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.