Introductie

Gevormd door werkzaamheden voor zowel Publieke Werken als Dudok, is Van Wamelen voornamelijk bekend geworden van ontwerpen met plastische rieten kappen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Ary Henri
Achternaam van Wamelen
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1962
Geboorteplaats Den Haag
Kwalificaties Architect

Biografie

Ary Henri van Hamelen werd in 1885 in Den Haag geboren als zoon van een stalhouder en een uit Zwitserland afkomstige moeder. Ary trouwt op 29 april 1915 te Hilversum met Alijda Catharina Maria Brass; in 1925 scheidt het echtpaar. Hij was op dat moment opzichter-tekenaar 1e klasse Publieke Werken en adjunct-directeur (titulair) Publieke Werken. Vóór 1916 werkte Van Wamelen enkele jaren bij deze Afdeling, een broedplaats van de Amsterdamse School. Het was niet de enige expressieve invloed op Van Hamelen, want hierna werkte hij enkele jaren onder leiding van de Hilversumse stadsarchitect W.N. Dudok als adjunct-gemeentearchitect op het Bouwkundig bureau van die gemeente.

Als zelfstandig architect ontwierp hij in 1920 in Amersfoort het expressieve blok woningen voor woningbouwvereniging Frisia, dat bekendheid kreeg door de markante bolronde rieten daken. Hier liet hij zich inspireren door het bekende kunstenaarskolonie Park Meerwijk in Bergen NH. Die invloed zien we later ook terug in Groot Kievitsdal, In den Dennen en de op een zuluhut geïnspireerde villa te Baarn.

"Ook in zijn woningbouwproject in Nijmegen toont Van Wamelen zich een virtuoos in het expressieve gebruik van het dakenlandschap. Van Wamelen combineert daarbij twee contrasterende kapvormen. Enerzijds kiest hij voor verticale accenten, in de vorm van hoge symmetrische zadeldaken, verwant aan een nordieke Havezate, of herenboerderij. Anderzijds past hij lange massieve en gestrekte dakvlakken toe in een horizontale belijning." Aldus Rein Geurtsen & partners in Indische buurt Galgenveld - Nijmegen Atlas beschermd stadsbeeld deel I.

Tot het oeuvre van Van Wamelen behoren:

- Frisia-woningen in Amersfoort (1920) Indische buurt (Javastraat 48-66, Celebesstraat en Balistraat) in Nijmegen (1920)

- 26 huizen, Vondelkwartier in Bussum (1921)

- Groot Kievitsdal , Baarn (1923 , samen met J.H. Slot)

- In den Dennen, Baarn (1923 , samen met J.H. Slot. Afgebrand in 1938)

- 68 huizen en twee winkels, Tuindorp Buikslotermeer (1925)

- Kennelgebouw K.N.J.V., Amersfoort (1926)

- Villa in Baarn (1933)

- Villa Heinsiuslaan 45, Amersfoort

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ary_Henri_van_Wamelen
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/images/archives/pdf/WAME.ead.pdf
3. http://docplayer.nl/56396411-Indische-buurt-galgenveld-nijmegen.html
4. http://www.harryschoel.nl/genealogieen/genealogie-wamelen.html
5. http://delpher.nl/

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.