Introductie

In 1915 werd Hulshoff directeur van de afdeling Gebouwen bij de Dienst der Publieke Werken van Amsterdam.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Allard Remco
Achternaam Hulshoff
Geboortejaar 1880
Sterftejaar 1958
Geboorteplaats Delft
Kwalificaties Architect

Biografie

In 1906 studeerde Hulshoff af aan de TH Delft, waarna hij van 1907 tot 1915 samen met Abel Kok een architectenbureau had. Zij ontwierpen vooral landhuizen en dokterswoningen in Amsterdam. Een mooi voorbeeld uit deze vroege periode is een woonhuisgroep aan de Pieter de Hoochstraat, dat waarschijnlijk diens deed als dokterswoning met patiƫntenverblijven. Dit gebouw had loggia's met zuiltjes en een dak in de vorm van een kruisende kap. Ook maakte Hulshoff is deze periode de eerste plannen voor het Wilhelmina Gasthuis.

Dienst Gebouwen

In 1915 werd Hulshoff directeur van de afdeling Gebouwen bij de Dienst Publieke Werken van Amsterdam. Als architect werd Hulshoff het aanspreekpunt voor alle vragen van esthetische aard. Na zijn aantreden kwam er meer budget beschikbaar voor de realisering van gebouwen en omdat in deze periode ook de Amsterdamse School in opkomst was, werd Hulshoff een belangrijke opdrachtgever voor gebouwen in deze stijl. De dienst huurde hiervoor niet alleen extern werkende architecten in, maar nam ook eigen architecten in dienst. Zo werkte onder andere Michel de Klerk enkele maanden voor de dienst.

Hulshoff was een groot voorstander van het toepassen van beeldhouwwerk in gebouwen en op zijn initiatief werd Hildo Krop tot stadsbeeldhouwer van Amsterdam benoemd. Als architect ontwierp hij in deze periode ontwierp hij, in samenwerking met N. Lansdorp, een uitbreiding voor het toenmalige stadhuis van Amsterdam aan de Oudezijds Voorburgwal (1923). In samenwerking met Jan Gratama tekende hij het Plan West (1924). Dit stedenbouwkundig plan voor een westelijke uitbreiding van Amsterdam had grote bouwblokken en lange straatwanden, waardoor indrukwekkende assen ontstonden. Het centrum van dit plan was het Mercatorplein. Vanaf 1924 droeg Allard Remco Hulshoff de titel stadsarchitect.

Vanaf de jaren dertig

In de jaren dertig verlegde Hulshoff zijn aandacht weer meer op het ontwerpen van gebouwen. In deze periode was er kritiek op de hoge kosten die het bouwen in de stijl van de Amsterdamse School met zich meebracht en kwam er minder geld voor de bouw beschikbaar. Hulshoff ontwikkelde hierdoor in deze periode een stijl die wordt gezien als een versoberde variant op de Amsterdamse School. In die nieuwe stijl zijn ook kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid te ontdekken. Hulshoff werkte aan het Gemeenteziekenhuis Arnhem (1930) en ontwierp als invulling van zijn plan voor het Wilhelmina Gasthuis de Tweede Chirurgische Kliniek (1937). Ook bouwde hij, met hulp van C. van der Wilk, het Geologisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Dit sober ogende gebouw met glazen trappenhuizen is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk van Hildo Krop en laat daarmee een overgang zien tussen de Amsterdamse School en de Nieuwe Zakelijkheid. Gedurende de oorlog bleef Hulshoff nog in dienst van de Dienst Publieke Werken, die hij uiteindelijk in 1946 verliet.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/43404f3e-b671-5f00-8997-c48228163fbf

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.