terug naar de zoekresultaten

Introductie

Architect in het Belgische Sint-Niklaas, tussen Gent en Antwerpen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) André
Achternaam Verbeke
Geboortejaar 1908
Sterftejaar 1978
Geboorteplaats Sint-Niklaas
Kwalificaties Architect

Biografie

De in Sint-Niklaas geboren architect André Verbeke kreeg pas op zijn 21e de kans om architectuur te gaan studeren in Antwerpen. Pas afgestudeerd, vestigde hij zich als zelfstandig architect in Sint-Niklaas, waar hij ontelbare opdrachten heeft uitgevoerd. Hij werkte in een door Anthony Demay als “romantisch kubistisch” aangeduide stijl. Deze doet soms, door de combinatie van horizontale en verticale volumes, aan Dudok denken, vooral in combinatie met de voor Dudok typerende voegen. Bij zijn hoekhuizen maakte hij echter ook gebruik van afgeronde vormen, waardoor die meer gestroomlijnd overkomen en in de lijn liggen van de pakketbotenstijl, inclusief de typerende rondvensters. In essentie bleef hij echter een constructivist, mogelijk onder invloed van de Russische constructivisten waarvoor zijn professoren in Antwerpen belangstelling hadden. In de jaren 1930 evolueerde zijn oeuvre naar een meer zakelijke stijl.

André Verbeke behaalde in 1932 met een ontwerp voor een Marathon Park een bronzen medaille in de categorie Mixed Architecture, Designs For Town Planning in de kunstcompetitie van de Olympische Spelen van Los Angeles.

Enkele ontwerpen van André Verbeke in Sint-Niklaas:

*Baron Dhanistraat 30 (1934) dubbele woning voor de nv Breigoederenfabriek Verschueren

*Hoek Guido Gezellelaan-Rodenbachstraat (1935) woning met magazijn voor de juffrouwen Bruwiere

*Nijverheidsstraat 48 (1935)

Gebruikte bronnen

1. Anthony Demey, Art deco in Sint-Niklaas (Provincie Oost-Vlaanderen, 2017).

Links

1. https://inventaris.onroerenderfgoed.be/personen/11271

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.