Introductie

Architect Alphons Boosten, die vooral in Limburg werkzaam was, is vooral bekend vanwege de kerkgebouwen die hij heeft ontworpen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Alphons Jean Nicolas
Achternaam Boosten
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1951
Geboorteplaats Maastricht
Kwalificaties Architect

Biografie

Alphons Boosten, zoon van een boekdrukker, volgde in zijn jeugd lessen in bouwkundig tekenen aan het Stadstekeninstituut in Maastricht. Van 1912 tot 1917 vervulde Boosten zijn militaire dienstplicht en studeerde hij bouwkunde aan de School voor Voortgezet en Hoger Bouwkunst-onderwijs te Amsterdam. Tijdens deze periode assisteerde hij ook kort op het Amsterdamse bureau van Jos. Cuypers, de zoon van P.J.H. Cuypers, waarbij hij ook colleges volgde.

In 1920 stichtte hij samen met Jos Ritzen een architectenfirma met vestigingen in Maastricht en Heerlen. (Ritzen werkte in Heerlen, Boosten in Maastricht.) De eerste grote opdracht was die voor de Heilig Hart van Jezuskerk in Maastricht in 1921. Rond diezelfde tijd kreeg het duo opdracht om een nieuwe kerk voor Eygelshoven te ontwerpen. Beide kerken waren zeer omstreden, vooral de Heilig Hartkerk die voor die tijd zeer modern was, zeker voor Limburg waar de neogotiek nog nauwelijks terrein had prijsgegeven. Het duo wist nog een kerkelijke opdracht in de wacht te slepen, voor de vergroting van de kerk van Margraten, maar daarna hield het op. De eigenzinnige stijl die Boosten en Ritzen in hun werk toepasten kon geen genade vinden in de ogen van de conservatieve katholieke clerici, en ondanks de bijval die de architecten kregen van collega's uit de rest van het land, onder andere van de invloedrijke Joseph Cuypers, bleven verdere grote opdrachten uit.

In 1924 vertrok Ritzen naar Antwerpen om daar alsnog een succesvolle carrière als architect te beginnen, en ging Boosten alleen verder. Hij richtte zich op het ontwerpen van kloosters, scholen en huizen, en in Brunssum ontwierp hij een complete wijk. In 1929 kreeg hij eindelijk weer de mogelijkheid een kerkgebouw te ontwerpen. De stijl werd overigens wel grotendeels voorgeschreven maar hij mocht voor de franciscanen te Kerkrade- Bleijerheide een neogotische kapel ontwerpen. Deze opdracht werd kort daarna gevolgd door een ontwerp voor een kerk te Valkenburg-Broekhem. Vanaf dat moment zou Alphons Boosten zich ontwikkelen tot een architect die zich vooral met kerkgebouwen zou bezig houden.

Zijn inspiratie haalde hij uit de romaanse monumenten te Maastricht en de West-Duitse kerkenbouw tijdens het interbellum, maar hij ontwikkelde een geheel eigen stijl. Deze stijl was romaniserend, zijn favoriete materiaal baksteen verwerkt in Vlaams verband en voor de details gebruikte hij beton. Boosten werkte hierbij nauw samen met vooraanstaande Limburgse schilders, beeldhouwers en glazeniers als Charles Eijck, Charles Vos, Henri Jonas en vele anderen.

Na de Tweede Wereldoorlog, toen in Limburg veel verwoeste kerken moesten worden vervangen, werd Boosten de meest succesvolle kerkenarchitect van Limburg. Hij was in 1948 een van de grondleggers van de Jan van Eijck Academie te Maastricht. Boosten, die getrouwd was en twee kinderen had, overleed op 2 januari 1951 tijdens een operatie. In de jaren daarna werd nog een aantal van zijn ontwerpen gebouwd door andere architecten, waaronder Boostens zoon Theo, die later ook zelf enkele kerken zou ontwerpen. Het architectenbureau Boosten bestaat nog steeds, nu onder de naam Boosten-Rats.

Gebruikte bronnen

1. Piet Mertens, Lidwien Schiphorst, Alphons Boosten (1893-1951), architect (SUN 2007).
2. Lidwien Schiphorst, A.J.N. Boosten (1893-1951). Expressief vernieuwer van het katholieke bouwen (BONAS 2006).
3. Sinds 2000 heeft het Stadsarchief (tegenwoordig Rijckheyt) te Heerlen het archief Boosten in bewaring. Dit archief omvat tekeningen, foto's, correspondentie, boeken, tijdschriften en schriften met collegedictaten van bekende architecten en docenten van deze Maastrichtse architect en zijn zoon Theo Boosten, eveneens architect, die het bureau van zijn vader voortzette.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Alphons_Boosten
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bouwwerken_van_Alphons_Boosten
3. http://www.historischearchitectuur.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=17:ajn-boosten-architect-en-exponent-van-de-limburgse-volksaard&catid=10:artikelen
4. http://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/boosten-alphons-architect

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.