Introductie

Een van de representanten van de 'Groningse Amsterdamse School'.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Albert
Achternaam Wiersema
Geboortejaar 1895
Sterftejaar 1966
Geboorteplaats Fraamklap
Kwalificaties Architect

Biografie

Albert Wiersema kwam uit een landbouwfamilie en groeide op in het Groningse Fraamklap. Hij werd timmerman en volgde in de avonduren lessen architectuur aan de Academie Minerva te Groningen. In 1924 bouwde hij in Bedum zijn eigen huis, waarin hij zijn architectenbureau vestigde. Daarnaast was hij brandschadetaxateur voor een verzekeringsbedrijf. Wiersema was gereformeerd en lid van de ARP (later van het GPV), wat er soms toe leidde dat hij sommige opdrachten niet kreeg. Wel kreeg hij in 1932 de opdracht de Gereformeerde kerk in Onderdendam te bouwen, en in 1934 een kerk in Westeremden. Ook de gereformeerde kerken in Twijzel (1934), Hardenberg (1934) en Mariƫnberg (1935) zijn van zijn hand.

Wiersema bouwde veel in Bedum en omgeving en ontwierp naast middenstandsvilla's ook enkele scholen en villa's in een gematigde, eigen variant van de Amsterdamse School. Samen met Egbert Reitsma werkte hij in 1937 aan de Goede Herderkerk in Bedum. Na de oorlog ontwierp Wiersema in een meer traditionele vormentaal, verwant aan de Delftse School.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. https://groningerkerken.wordpress.com/2016/03/02/albert-wiersema-en-amsterdamse-school-kerken/
2. http://www.dekerkonderdendam.nl/amsterdamse-school/architecten
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Wiersema

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.