Introductie

Architect Kleinenberg liet, met name in het Drents-Groningse veenkoloniale gebied, een omvangrijk oeuvre na. Enkele van zijn ontwerpen tonen de invloed van de Amsterdamse School.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Albertus Harmannus
Achternaam Kleinenberg
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1973
Geboorteplaats Roswinkel
Kwalificaties Architect

Biografie

Kleinenberg werd in 1885 in Roswinkel in de gemeente Emmen geboren als zoon van de timmerman Tijs Kleinenberg en van Anna Zeven. Kleinenberg werd evenals zijn vader timmerman en aannemer, maar ontwikkelde zich vervolgens tot architect. Hij vestigde zich in de Groningse plaats Musselkanaal en werkte later met zijn zoon Barend Teunis samen als architectenbureau A.H. en B.T. Kleinenberg. Hij liet een omvangrijk oeuvre na, met name in het Drents-Groningse veenkoloniale gebied.

Het door hem ontworpen kerkgebouw van de Nederlandse Protestanten Bond in Musselkanaal (1926) werd erkend als rijksmonument. Provinciale monumenten in Drenthe die door Kleinenberg zijn ontworpen zijn de toren van kerk nummer 11 in Valthermond (1925) en twee woonhuizen aan het Zuiderdiep 492 en 493, eveneens in Valthermond (circa 1935). Andere beeldbepalende gebouwen van zijn hand zijn onder meer de bioscoop de IJzeren Klap in Musselkanaal (1941), de hervormde kerk van Barger Compascuum, de gereformeerde kerk van Zwartemeer en villa 't Hoekje in Emmen. In Stadskanaal ontwierp Kleinenberg twee winkel/woonhuizen aan de Handelsstraat 30-30a en 36, die opvallen door de halfronde vormen.

Kleinenberg was bestuurslid van de Nederlandsche Bond van Bouwmeestersgilden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij correspondent van het Gilde voor Bouwkunst, Beeldende Kunsten en Kunstambacht van de Kultuurkamer. Hij trouwde op 24 maart 1910 in de gemeente Onstwedde met Barbera Jansiena de Groot. Hij overleed in april 1973 op bijna 88-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de begraafplaats aan de Floralaan in Musselkanaal.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Albertus_Harmannus_Kleinenberg

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.