Introductie

De gebroeders Van Gendt waren twee architecten en zoons van A.L. van Gendt. Gedrieën hebben zij tussen ongeveer 1850 en 1930 vele gebouwen in Amsterdam ontworpen. Nog vaker waren zij als constructieve of programmatische adviseurs betrokken bij gebouwen. Zij hebben aan veel kantoorgebouwen hun medewerking verleend.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Adolf Daniël Nicolaas
Achternaam Van Gendt
Geboortejaar 1870
Sterftejaar 1932
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Architect

Biografie

Van Gendt kwam uit een familie waarvan veel leden architect waren. Hij was een zoon van architect Adolf Leonard van Gendt en Elizabeth Fredrika van Elten. Hij leerde het vak achtereenvolgens op de timmerwerkplaats van de aannemer Daniel Schut, op het architectenbureau van G.W. Vixseboxse, en in Schotland op het architectenbureau van John James Burnet. In 1894 vormde hij samen met zijn vader en zijn oudere broer Johan Godart van Gendt het bureau A.L. van Gendt en Zonen. Toen hun vader in 1901 overleed, zetten zij dit bureau voort als Gebrs. Van Gendt A.L. zn. Dit bureau had grote bekendheid en heeft veel grote werken uitgevoerd. A.D.N. van Gendt was een autoriteit op het gebied van bank- en administratiegebouwen. Hij heeft echter ook talrijke woonhuizen, villa's en ten minste één restaurant ontworpen.

Van Gendt overleed op 61-jarige leeftijd en werd gecremeerd in het Crematorium Velsen te Driehuis, waar zijn as in het columbarium is bijgezet.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.