Introductie

'Baksteenarchitect' die hechtte aan 'waarheid' en 'karakter'. Werkte veel samen met A.Kool.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Albert Hendrik
Achternaam van Rood
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1947
Geboorteplaats Hilversum
Kwalificaties Architect

Biografie

Albert Hendrik van Rood werd geboren in Hilversum in een gegoed milieu. Zijn vader Joseph was fabrikant. Albert volgde de opleidingen tot civiel en bouwkundig ingenieur in Delft en begon zijn loopbaan bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1919 werd Van Rood betrokken bij de bouw van het complex van Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel) in Velsen en sindsdien werkte hij hoofdzakelijk voor de industrie.

Hij had een duidelijke voorkeur voor baksteen; hij wordt wel de "baksteen-architect" genoemd. Traditionele opvattingen over 'waarheid' en 'karakter' speelden bij Van Rood een belangrijke rol. Architectuur moest uitdrukking geven aan de functie, de aard en het belang van een bouwwerk.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/20602a4a-f398-5273-a2d6-65721d06ea90

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.