Introductie

De architect Van Elmpt was vooral actief in Groningen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Antonius Theodorus
Achternaam van Elmpt
Geboortejaar 1866
Sterftejaar 1953
Geboorteplaats Groningen
Kwalificaties Architect

Biografie

Van Elmpt werd geboren als zoon van een katholieke kastelein aan het Groningse Hoendiep. In 1897 trouwt hij de Groningse Alida Catharina Fenseling. Het jaar daarop ontwerpt hij een villa voor zijn zwager, notaris Tacxs te Vlijmen. In dit ontwerp heeft de Neorenaissance-stijl de overhand. Rond 1900 hebben zijn ontwerpen voornamelijk kenmerken van de Art-nouveau. Een voorbeeld van zo'n ontwerp, waarin Art-nouveau invloeden zichtbaar zijn, is Villa Vredenrust, beter bekend als Huize Tavenier. Rond 1920 vertonen zijn ontwerpen steeds meer kenmerken van de Amsterdamse school. Ook is hij enige tijd als docent bouwkunde verbonden geweest aan Academie Minerva. In 1929 heeft m.n. hij toen bepleit dat leerlingen van de afdeling Tekenen en Kunstnijverheid ook les zouden krijgen in het maken van gebrandschilderd glas in lood, dat in Groningen nauwelijks vervaardigd kon worden. In 1932 sterft zijn vrouw Alida. Het huwelijk blijft kinderloos.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/A.Th._van_Elmpt

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.