Over Wendingen, het platform

Wendingen wayback machineOp 6 maart 2014 is in het Scheepvaarthuis in Amsterdam het startschot gegeven voor Wendingen, Platform voor de Amsterdamse School. De website is een initiatief van Museum Het Schip, dat zich sinds 2001 met steun van de Amsterdamse woningcorporaties inzet om de Amsterdamse School op de kaart te zetten.

Om de website een succes te laten worden, vertrouwt het museum op het principe van crowd-sourcing: via het platform worden kenners en liefhebbers gevraagd om mee te helpen aan een inventarisatie van de Amsterdamse School in de volle breedte - van woonblok tot sieraad en van bruggenbouw tot glaskunst. De redactie nodigt iedereen uit om objecten uit hun (directe) omgeving te beschrijven. Het platform maakt het gemakkelijk voor liefhebbers om in contact te komen met gelijkgestemden en professionals uit heel Nederland. Want hoewel de stroming haar naam ontleent aan de hoofdstad, zijn er in alle provincies (en zelfs in het buitenland) voorbeelden van de Amsterdamse School te vinden.

Voor de inventarisatie werkt het platform zoveel mogelijk samen met andere kennisinstellingen en organisaties en professionals uit het veld. Dankzij de inspanningen van archieven, architectuurcentra, musea en particulieren is er al een grote hoeveelheid bronnen en historische informatie over de Amsterdamse School verzameld en digitaal ontsloten. Deze informatie zal via Platform Wendingen ook beschikbaar worden gemaakt en worden gekoppeld aan objecten, personen en achtergrondverhalen. Alle Amsterdamse School-data op één plek, dat is het doel. Wendingen maakt de verbanden zichtbaar tussen de diverse uitingen van deze invloedrijke kunststroming. Want wat hebben een villapark in Bergen, watertorens in Groningen, textiel- en glasontwerpen uit Rotterdam en een atelierwoning in het Limburgse Geulle eigenlijk met elkaar gemeen?

Platform Wendingen is ontwikkeld voor Museum Het Schip door Willem Prins (Somtijds) en Wim Jacobs (zelfstandig architect en ex-bestuurslid van Museum Het Schip). Dit unieke platform voor de Amsterdamse School kon worden gerealiseerd dankzij de gulle bijdragen van het SNS-Reaalfonds en het VSB-fonds, de Gemeente Amsterdam en de steun van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Over Wendingen, de naam, en Architectura et Amicitiae

Wendingen covers

De Amsterdamse School was een geruchtmakende stroming de kunst en architectuur. Het was een beweging zonder vast omlijnd programma. In het tijdschrift Wendingen werden de werken en ideeën van de individuele Amsterdamse School-kunstenaars verzameld en gedeeld.

100 jaar later gingen we op zoek naar de ziel, de uitingen en de grenzen van deze expressieve beweging. Museum Het Schip heeft hiervoor Platform Wendingen opgericht, vernoemd naar het belangrijkste tijdschrift van de Amsterdamse School.

Lees hier het uitgebreide blog van Wim Jacobs, bestuurslid van Museum Het Schip over de connectie tussen Wendingen, het tijdschrift en Wendingen, het online platform.

Bekijk hier de digitale versie van alle uitgaven van de originele Wendingen 1918-1931.

X