Introductie

Een compleet servies is inmiddels, dankzij Wendingen, opgedoken. Mogelijk in opdracht, maar mogelijk ook om een nieuwe markt te bereiken ontwierpen de Haarlemse zilversmeden Hoogteiling en Presburg dit zilveren theeservies.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zilveren theeservies, Hoogteiling en Presburg
Type object Gebruiksvoorwerp
Materiaal Zilver
Opdrachtgever(s) Particuliere opdrachtgever, mogelijk J. Voet
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hoogteiling en Presburg
Geplaatst in
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

Het theeservies is geërfd, teruggaand tot grootouders die in 1924 terugkwamen uit Nederlands-Indië en zich vestigden in Bloemendaal. Mogelijk hebben die het in delen gekocht, maar waarschijnlijker als geheel theeservies na 1933, ofwel uit de voorraad van Hoogteiling en Presburg of van iemand anders.

Exterieur

Theeservies met een gestileerd tulpmotief, bestaande uit een theekan, melkkannetje, suikerpotje en een lepelvaasje. Mogelijk op een ovaal of rechthoekig blad. Tweede gehalte zilver met wengéhouten handgrepen. Naast het melkkannetje met dergelijke houten handvatten is een geheel servies bekend dat geheel in zilver is uitgevoerd.

Links

1. http://haarlemschezilversmederij.nl/page.asp

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Een van de zilversmeden, A.A. Hoogteiling, is mijn grootvader. Het melkkannetje heb ik geërfd van zijn zoon. Bij naspeuringen doken er tekeningen van het hele servies op in het archief van de Haarlemsche Zilversmederij, de voortzetting van Hoogteiling en Presburg. Met veel dank aan Karel Schermerhorn, de huidige meester.

De eigenaresse van het volledige servies heeft zich gemeld nadat ze de tekeningen van het servies had gezien op Platform Wendingen.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.