Introductie

Amsterdamse School Museum Het Schip verwierf dit rijk gedetailleerde winkelinterieur uit 1935, ontworpen door architect Cornelis Kruyswijk. Het prijkt nu trots in de nieuwe museumwinkel.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelinterieur Spillner-Oostenbrink, Vijzelstraat 83
Type object Interieur / ameublement
Onderdeel van collectie Het Schip
Materiaal Hout (eiken), Glas
Opdrachtgever(s) Fam. Spillner-Oostenbrink
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1935
Huidige eigenaar

Achtergrond

Gebouwd voor de klokkenwinkel van Spillner door Cornelis Kruyswijk, die ook de ernaast op de hoek gelegen apotheek ontwierp. Spillner verkocht niet alleen klokken, maar onderhield ook vele klokken in de kantoren in de omgeving (o.a. prikklokken). Tot eind 20e eeuw woonde en werkte er nog een kleinzoon Oostenbrink in het scheefgezakte pand. Inmiddels is het overeind gezet, gerestaureerd en herbergt het een snuisterijenwinkel.

Exterieur

Brede houten kasten met kastjes onderin, glazen vitrinekasten met spiegelachterwanden, en - het opvallendste element - verlichte strak-geometrische, vertikale glas in lood vensters.

Recente ontwikkelingen

Dit monumentale interieur is bewaard gebleven en stond opgeslagen in een container in Lelystad, aan de Vijzelstraat aldaar! Het is gerestaureerd en herbouwd in de uitbreiding van Museum Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Het is een van de eerste dingen die bezoekers zullen zien, aangezien het prijkt in de museumwinkel waar ook de toegangskaartjes gekocht kunnen worden.

Reacties

geplaatst door Richard Keijzer op 2 mei 2015 om 17:14:

De benaming 'snuisterijenwinkel' kun je beter vervangen door 'uitdragerij', als je het mij vraagt. Als je ziet wat ze met de buitenkant van het pand hebben gedaan, door een kwak menie op de huisnummers te smeren, dan kun je wel janken. Ik voed een foto bij.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.