Introductie

Een unieke blik in het interieur van Villa De Boschkant, een van de schitterende huizen in het villawijkje Park Meerwijk in Bergen. Want aan de binnenkant werd net zoveel aandacht geschonken als aan de buitenkant.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa De Boschkant, Park Meerwijk, Bergen - interieur
Type object Interieur / ameublement
Materiaal
Ontworpen voor gebouw Villa De Boschkant, Park Meerwijk, Bergen
Opdrachtgever(s) Tegelfabrikant Heystee
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar

Achtergrond

Tegelfabrikant Heystee liet de huizen in Park Meerwijk bouwen door Amsterdamse School architecten met als enige voorwaarde dat ze veel van zijn tegels zouden gebruiken. De huidige bewoner van Villa De Boschkant, Mevrouw Jetty Spaan, geeft de volgende beschrijving van het huis:

"We verhuisden in 1991 naar Bergen, naar Huize “de Klopper” zoals het huis toen, ten gevolge van een enorme houten klopper op de voordeur, werd genoemd. Het huis was sfeervol door de erkers in de woonkamer, de balkons boven, de decoratieve trapleuning, de tegeltjes in de hal en het groen van de tuin rondom.

Alles in huis was wit geschilderd, het plafond en bijna alle deuren waren strak afgedekt met board. Waar nu glas-in-lood is, daar was gewoon glas, de ramen waren zonder roeden en de keuken bestond uit spaanplaat.

De vorige eigenaar vertelde dat er nog resten van een balkenplafond onder het board zaten, de oude betegelde schouw was er echter uit gehakt ten behoeve van een open haard, ook al het glas-in-lood was verwijderd maar werd nog bewaard in een kartonnen doos en van de bewerkelijke deuren was een kippenhok in de tuin gemaakt. Dit alles om het huis, toch wel erg onpraktisch en ouderwets, te moderniseren. Wij waren gelukkig met het huis zoals het was. Het bevreemdde ons wel dat er steeds vaker voorbijgangers stil hielden en foto`s maakten en er veel artikelen verschenen over Park Meerwijk. Wij zagen natuurlijk dat ons huis bijzonder van vorm was, maar wisten nagenoeg niets over architectuur; dat veranderde in de jaren die volgden.

Het glas-in-lood werd eerst teruggebracht, het kippenhok gesloopt en iedere oude deur opgelapt of gekopieerd. Weer veel later durfden we het plafond af te breken en troffen het balkenplafond in onverwacht goede staat aan en herstelden het.

Er kwamen weer roeden en versierde lijsten op en onder de venster en kleuronderzoek zorgde ervoor dat de originele kleuren konden worden teruggebracht aan de binnen- en de buitenkant. Tenslotte gaven we het huis de oorspronkelijke naam “de Boschkant” terug, ondanks de nog steeds aanwezige klopper.

Het is een voorrecht om te mogen wonen in een zo sfeervol monument en indien we anderen daarvan kunnen laten meegenieten, zij hen dat van harte gegund. Zo mogen wandelaars op verzoek ook een rondje om het huis lopen of een keer door het huis en wordt het zomerhuis in de tuin, liggend in het midden van Park Meerwijk regelmatig verhuurd."

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Sandra van Dijk, die de foto’s maakte, en ik mochten rondkijken in dit prachtige huis in onvervalste Amsterdamse School-stijl. Dit huis is echt een ‘Gesamtkunstwerk’, met de prachtige kleuren en talloze, vaak weer met veel zorg teruggebrachte, details.

Ingezonden door: Olga van Muyzenberg

Olga van Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.