Introductie

Helaas uit het straatbeeld verdwenen, maar een even simpele als geniale manier om briefpost in te zamelen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Trambrievenbus
Type object Gebruiksvoorwerp
Materiaal blik
Opdrachtgever(s) PTT
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1922
Huidige eigenaar

Achtergrond

In de jaren ‘20 werd het naast het brieven posten in de trein ook mogelijk om een brief in een tram- of busbrievenbus achter te laten. De rode, rechthoekige brievenbus met uitstekend afdakje was aan de achterzijde van de tram of bus bevestigd. Onder de inwerpopening stond in wit het opschrift "Posterijen". De trambrievenbus was met name in Amsterdam in gebruik bij de trams die tijdens hun route langs het centraal station reden. Na hun ronde werden de brievenbussen bij het station door een postbeambte geleegd.

Exterieur

De brievenbus was een simpele en lichte versie van de “gewone” hangende brievenbus die een paar jaar later door Anton Kurvers werd ontworpen.

De brievenbus zat met twee bouten aan de tram of bus bevestigd. Links op de bus zat een haak waar de postbeambte de postzak aan kon hangen. Aan de rechterkant van de bus zat een luikje, waardoor de beambte de post uit de bus kon halen en in de zak liet vallen.

Recente ontwikkelingen

De bussen zijn in gebruik geweest van 1922 tot 1971.

Links

1. http://www.iconenvandepost.nl/tnt/inc/php/utils/pdf-download.php?id=44
2. http://www.amsterdamsetrams.nl/allerlei/brievenbussen.htm

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Alhoewel deze brievenbus niet zo robuust en sierlijk uiterlijk heeft als de hangende rode brievenbus uit 1926, vind ik deze trambrievenbus zo'n bijzonder voorwerp, dat ik het als lid uit een echte PTT-familie wel moest benoemen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.