Specificaties

Officiële of officieuze naam Ramen Victoria Hotel
Type object Glas in lood
Materiaal Glas
Opdrachtgever(s) Vicoria Hotel
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Willem Bogtman
Geplaatst in
Huidige eigenaar PPHE Hotel Group

Achtergrond

Denk aan 'glas in lood van Bogtman' en 'Prins Hendrikkade' en grote kans dat je denkt aan Het Scheepvaarthuis. Maar er is nog een plek die hier aan voldoet. Bogtman heeft namelijk ook glas-in-loodvensters voor het prestigieuze Victoria Hotel gemaakt.

De hoek Prins Hendrikkade-Damrak was lange tijd de ingang van het hotel, maar dat was - getuige archieffoto's - in het begin niet het geval. De ronde hoek had oorspronkelijk uitsluitend ramen, maar waarschijnlijk is ergens ca. 1925 de kenmerkende ingang met versierde luifel gemaakt. Het lijkt aannemelijk dat toen ook de opdracht aan Bogtman is gegeven om de bovenlichten cachet te geven.

Exterieur

Het gaat om drie rondboogvensters met gebrandschilderd glas in lood: een boven de ingang en twee aan weerszijde hiervan. Die boven de ingang refereert aan een ouder wapen van Amsterdam. Deze heeft als voorstelling een schip met twee Amsterdamse vlaggen. Op het schip staan Gwijde van Avesnes (die het wapen van Holland-Henegouwen draagt), een koopman en een hond, die symbool staat voor trouw.

De twee vensters aan weerszijden zijn identiek en hebben een abstractere voorstelling. Ze stellen waarschijnlijk het wapen van Amsterdam voor, zonder leeuwen maar met gestileerde kruizen en kroon. Ze hebbent gouden, blauwe, paarse oranje en felrode accenten, en zitten vol met de zo typerende golf- en krulvormen. Het van binnenuit gezien linker venster is gesigneerd met 'Atelier W. Bogtman Haarlem'.

Recente ontwikkelingen

Het Scheepvaarthuis al enige tijd een hotel is, heeft dit gedeelte van het Victoria Hotel inmiddels ook een andere functie gekregen. Een vestiging van modeketen Snipes is vanaf 2019 in de ruimte gehuisvest.

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Een Instagram van Dennis Laseur wees mij op deze ontdekking. Zo'n prominente plek en toch zo onbekend!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.