Introductie

Prachtige plafonnière die ooit in het Ceintuur Theater heeft gehangen, maar nu een tweede leven heeft gekregen in het Filmtheater Rialto.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Plafonnière, Rialto
Type object Lamp
Materiaal Gietijzer, Glas in lood
Opdrachtgever(s) J. J. Otter (NV Vereenigde Bioscopen)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Willem Jelsma
Geplaatst in 1921
Huidige eigenaar Filmtheater Rialto

Achtergrond

Een beetje een vreemde eend in de bijt is het wel, de gekleurde glas-in-loodplafonnière in de bovenzaal van filmtheater Rialto in Amsterdam. Een origineel element is het dan ook niet, want het is afkomstig uit het verderop de Ceintuurbaan gelegen Ceintuur Theater, dat in 1976 als bioscoop de deuren sloot. Een van de gebruikers hierna was een vestiging van Houtsma Keukens en tijdens een verbouwing hiervan begin deze eeuw werd de lamp gered, opgeknapt en opgehangen in de grootste zaal van Rialto.

Naar de authenticiteit is het natuurlijk gissen, maar het oogt origineel. Hoewel de lamp qua stijl veel meer aan de Amsterdamse School doet denken dan de strakke Art Deco georiënteerde gevel van het Ceintuur Theater, ligt het wel degelijk in de lijn van de gevelversieringen hiervan die - gelukkig - behouden zijn gebleven. Volgens Het Nieuwe Instituut zijn de decoraties van de hand van W. (Willem?) Jelsma. Of ook deze lamp van zijn hand is niet met zekerheid te zeggen, hoewel de stijl van de lamp past bij het interieur van het Ceintuur Theater, zoals te zien op een foto uit 1921.

Exterieur

De brede, driehoekige plafonnière heeft een frame van ijzeren sierwerk met symmetrische rood-wit-blauw-gele patronen in glas in lood. Onder de lamp hangen engel- of insectvormige figuren.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Rialto_%28filmtheater%29
2. http://www.rialtofilm.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik kan me – als toenmalig vrijwilliger bij Rialto – nog herinneren dat de lamp er begin deze eeuw ‘opeens’ hing. Vond ik het in het begin helemaal niks, de waardering ervoor neemt met elke bioscoopbezoek alleen maar toe. Goed dat het niet verloren is gegaan en in een soortgelijke setting hangt. En nog wel in de bioscoop waar de architect van het Ceintuur Theater, Willem Noorlander, zijn toenmalige huis voor moest verlaten omdat op die plek Rialto werd gebouwd!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.