Introductie

Eén van de mooiste Amsterdamse School kerken van Nederland! Bovendien schitterend gerestaureerd en onderhouden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oosterkerk, Groningen - interieur
Type object Interieur / ameublement
Materiaal
Ontworpen voor gebouw Oosterkerk, Groningen - exterieur
Opdrachtgever(s) Gereformeerde kerk
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1929
Huidige eigenaar Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Achtergrond

De geschiedenis van het gebouw wordt hier beschreven. Ook G.J. Kok heeft hieraan een zeer uitgebreid artikel gewijd.

Interieur

De Oosterkerk heeft een centraal karakter, overdekt door een in het zicht gelaten houten bekapping met paraboolvormige spanten. De ruimte is bijzonder groot, er is in de kerk plaats voor meer dan 1100 mensen. Er is sprake van vele reusachtige glas-in-loodramen, vaak paraboolvormig. De kleuren van het glas niet overal het zelfde. Aan de oostzijde zijn zij bijvoorbeeld gedempter dan aan de zuidzijde. De voorstellingen zijn abstract, hoewel op een groot aantal plaatsen wel kruisen zijn te onderscheiden. Wat kleurintensiteit betreft zijn er overeenkomsten met bijvoorbeeld het glas in lood dat architect Siep Bouma maakte voor het Gebouw Gemeentewerken, ook in Groningen. De ramen zijn in 1990 gerestaureerd.

De langgerekte lampen die op meerdere plaatsen uit het plafond naar beneden hangen hebben een vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School dateren uit de bouwtijd. Het orgel (een typische orgelfacade), is in 1929 gemaakt door de Fa. Valckx en Van Kouteren. Het monumentenregister kent dit orgel "geen monumentale waarde" toe maar daar kan men anders over denken.

Verder vallen in het interieur de groene banken op, die speciaal voor de kerk zijn ontworpen en nog overal aanwezig zijn, ook in de kerkzaal zelf. Volgens voorschriften van Abraham Kuyper staan de banken in een waaiervorm naar de kansel gericht, zodat de predikant in één oogopslag de ruimte kan overzien. Voorts is het interessant om te wijzen op de blokvormige (gekleurde) korbelen onderaan de spanten en op het amoebe- achtige rode object dat in het midden van de kerk aan het plafond is bevestigd. Zeer mooi zijn tenslotte de beide trappenhuizen met robuust metselwerk en kleine glas in lood ramen, die naar de galerij leiden. Zij lijken op de trappenhuizen die architect Reitsma in zijn kerk in Andijk ontwierp.

In de hal van de kerk is de eerste steen aangebracht. Hierop valt te lezen: "O alle gij dorstigen, komt tot de wateren. Jesaja 55:1a. Met blijden dank aan God die uitbreiding en eenheid gaf, is namens de kerkenraad deze gedenksteen geplaatst door den wijkpredikant ds. J. Gispen op den 19 mei 1928."

Links

1. http://reliwiki.nl/index.php/Groningen,_Rosensteinlaan_23_-_Oosterkerk
2. http://gereformeerdekerken.info/2016/07/05/de-bouw-van-de-oosterkerk-te-groningen-1928-1929/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Eén van de mooiste Amsterdamse School kerken van Nederland, schitterend gerestaureerd en onderhouden. Het interieur was nog niet vastgelegd op Wendingen. Ik dank de Oosterkerk voor de gelegenheid om foto's te nemen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.