Specificaties

Officiële of officieuze naam Mayonaisekom en slaschotel
Type object Keramiek (servies)
Onderdeel van collectie Gemeentemuseum Den Haag
Materiaal Gesjabloneerd aardewerk
Opdrachtgever(s) Nederlandsche Oliefabriek Calvé, Delft
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Richard Roland Holst
Geplaatst in 1924
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

De kom en schotel zijn ontworpen in opdracht van de NOF Calvé en vervaardigd door aardewerkfabriek De Sphinx in Maastricht (v/h Petrus Regout & Co.). Roland Holst was een voorstander van gemeenschapskunst, kunst ten dienste van de maatschappij. In de maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering en smaakvol vormgegeven reclame van de NOF heeft hij zich wellicht kunnen vinden (vanaf 1894 maakte Delftsche Slaolie al reclame met art nouveau-affiches van o.a. Jan Toorop in de zgn. 'slaoliestijl'). De mayonaisekom is gemaakt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de NOF. Met de doppen van de olieflessen kon de klant serviesgoed sparen.

Exterieur

De versiering van de kom (1924) en schotel (1927) wordt wel gezien als een overgang van de lineaire slaoliestijl naar art deco. Symmetrisch maar ook expressief in primaire kleuren: zwart, rood, blauw, geel. De gele vlekken moesten geklopt eigeel voorstellen (men moest nog zelf kloppen, de pot mayonaise is van latere datum). Op de bodem van de kom zijn de vlekken eigeel zichtbaar waartussen de letters van de tekst Oliefabriek Delft Calvé zijn 'geklutst'. Op de zijkanten staat het wapen van de NOF. De versiering van de schotel is vergelijkbaar maar meer symmetrisch.

Gebruikte bronnen

1. T.M. Eliëns, Het Art Nouveau Art Deco boek; Nieuwe Kunst, Amsterdamse School, Haagse School en Het Nieuwe Wonen (Waanders, 2003), p. 292-293.
2. Peter Koop, 'Bij de dood van Arretje Nof', in: Algemeen Dagblad, 10 oktober 2007.

Links

1. http://www.gemeentemuseum.nl
2. http://www.calve.nl/over_calve/geschiedenis/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik vind de decoratie van het serviesgoed prachtig: het strenge, symmetrische zwart gecombineerd met de gele vlekken en andere primaire kleuren.

Ingezonden door: Sylvia Moerland

Sylvia Moerland In 2012 heb ik een master afgerond in de richting kunstnijverheid en design (Leiden) waarin ik me onder meer heb beziggehouden met voorwerpen met een mengeling van Westerse en Afrikaanse iconografie en de discussies over een nieuwe vormgeving begin 20e eeuw, bijvoorbeeld de verwerping van het ornament door Adolf Loos. De Amsterdamse School boeit mij vanwege het expressionisme en de niet-Westerse invloeden.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.