Introductie

Een klok voor de marktproductie. De geometrische vormen werden niet opgevat als statische eenheden, maar als de bouwstenen van een beweeglijke, transformerende vormennatuur.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Klok met trapsgewijze wijzerplaat
Type object Klok / uurwerk
Onderdeel van collectie Museum Het Schip
Materiaal Hout
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar

Achtergrond

Herkomst onbekend. Het gaat hier niet om een unieke klok, maar om een model voor marktproductie. Dat exact dezelfde wijzerplaat ook op een ander model klok voorkomt, lijkt erop te wijzen dat deze twee modellen gelijktijdig op de markt zijn gekomen. Het gegeven dat de klok volledig is afgewerkt in fineer, lijkt daarbij te wijzen op een laaghouden van de productiekosten.

Exterieur

Houten klok met metalen wijzerplaat. De contourlijn aan de bovenzijde vormt een halve zeshoek, de onderzijde is rechthoekig. De klok is afgewerkt met twee soorten fineer: de basisvorm is uitgevoerd in eiken, de detaillering in coromandel. Het fineer aan de voorzijde van de klok is in twee delen aangebracht met verspringende diagonale nerf: de diagonale nerf op de rechterhelft ligt gespiegeld ten opzichte van de diagonale nerf op de linkerhelft, resulterend in een visgraatmotief. In de linker- en rechteronderhoek lijkt de hoekafwerking in coromandel de hoofdvorm van een zeskant te vervolmaken, zoals die in de bovencontour is ingezet. Tegelijkertijd vindt de vorm van een zeshoek in de onderste helft geen voltooiing, doordat in coromandel geen diagonale, maar trapsgewijs verspringende lijn wordt ingezet, waarmee de vormgeving van de wijzerplaat wordt gevolgd.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.