Introductie

Het Hilversumse 'kunstnijverheidsatelier Bogtman' is gestart door Cornelis Bogtman, zijn zoon Louis (Laurens) (1901 – 1969) is in dit atelier ontwerpen gaan maken voor klokken, lampen, lampenkappen, tafelkleden, doosjes, meubelen, enzovoort.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ikat met dolfijnen van Louis Bogtman
Type object
Materiaal wol en linnen
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Louis Bogtman (1900-1969) van Kunstnijverheidsatelier Bogtman in Hilversum
Geplaatst in 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

De ikat is van kunstnijverheidsatelier Bogtman in Hilversum. Deze ikat met dolfijnen staat afgebeeld in het tijdschrift Nieuwe Wegen in vrouwenhandwerk (1930, 1e jaargang, nummer 2, p. 38), onder redactie van o.a. Elis Rogge. Op een briefkaart uit 1930 staat over ikatkleden: ‘Een groot ikatkleed is 10 dagen werk om van de fijnste wol, zoals de taschjes, zoo’n kleed kost nu f 50. alles met alles dit valt erg mee. Marie [waarschijnlijk Rie Sanders] bind handig af en precies.’ Alleen loopt de verkoop van de kleden niet zo goed als de verkoop van de lampen.

Gebruikte bronnen

1. Nieuwe wegen in vrouwenhandwerk 1930, 1e jaargang - nummer 2, onder redactie van o.a. Elis Rogge.
2. Museum Kranenburgh cahier nr. 8, 'Kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en art deco uit de ateliers van de familie Bogtman' (Bergen 1999).

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Mijn moeder was Nelli Bogtman.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.