Interieur van een van de herenhuizen aan de Apollolaan.

Officiële of officieuze naam Herenhuis Apollolaan 34, interieur, Amsterdam
Adres(sen) Apollolaan 34
Postcode(s) 1077 BB
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Haga
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Jan Gratama, J.W. Dinger (1891-1986)
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 222013

Het huis maakt deel uit van "Villapark Amsterdam Zuid". De herenhuizen (villawoningen) in het blok Apollolaan 20 t/m 50, Mozartkade 1 t/m 17 en Stadionweg 2 vormen één complex. De bouw was van 1927 tot 1929. Het geheel is een onderdeel van het "Uitbreidingsplan Zuid" van Berlage.

Het interieur is nog grotendeels in oorspronkelijke staat. Het laatste in het hele blok?

Bijzonder dat je het interieur kan zien.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 18 juli 2015 om 21:07:

RED DIT INTERIEUR!!

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 2 maart 2016 om 17:10:

Ondanks dat momenteel dit waardevolle interieur flink onder handen wordt genomen, lijkt dit met respect voor de historische elementen te gebeuren. Zie hiervoor de website van Lumen architectuur, www.lumenarchitectuur.nl., waarop geschreven wordt dat "met zorg een plan (is) ontwikkeld waarin de karakteristieken van het huis gespaard blijven". Wel betekent de op die site genoemde vervanging van de sanitaire ruimtes en keuken dat inmiddels de prachtige geglazuurde badkamertegels in de container zijn verdwenen. Ik heb er een foto van gemaakt.

geplaatst door W.O. Hofstede op 6 maart 2016 om 10:20:

Zijn dat dan de foto's # 4 en # 10 op de Funda? En zo nee, is het dan mogelijk de foto('s?) te zien te krijgen, via amsterdamse-school.nl en/of via persoonlijk contact? En misschien nog wel het allerbelangrijkste: heeft u de achterkant(en) van de tegel(s) gezien, & liefst gefotografeerd? Daar kan nl. door de kenners - wat ik zelf niet ben; maar ik heb contacten bij/via (Vrienden) NLs Tegelmuseum - soms verrassend veel aan worden afgelezen omtrent herkomst (productie) van tegels.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 6 maart 2016 om 12:54:

Ik heb een foto van de tegels toegevoegd, inclusief de achterkant. Er staat geen naam van de fabriek op, wel een bepaald patroon. De kenners herkennen mogelijk de fabriek.

geplaatst door W.O. Hofstede op 8 maart 2016 om 14:42:

Dr Johan Kamermans, conservator Nederlands Tegelmuseum (Otterlo):

"dit type tegel (achterkant) is geperst door Sphinx in Maastricht, ca. 1915-1937, volgens Pluis, Nederlandse tegels 1900-2000 (Leiden 2008) p. 57. type Sphinx 11. Deze biscuittegels werden ook door Tegelhuis Alphen a.d. Rijn gekocht om verder gedecoreerd te worden, en door Iris en Zenith in Gouda.

De tegels doen me overigens ook sterk denken aan tegels die de Amsterdamse tegelhandel Heystee in 1917 leverde voor een school in Utrecht: http://www.collectiegelderland.nl/organisaties/nederlandstegelmuseum/voorwerp-06070 Maar deze tegels zijn geperst door Wessel’s Wandplattenfabrik in Bonn.

Het kan zijn dat verschillende tegelfabrieken dit type lichtgele tegels met een moeilijk te omschrijven oppervlaktestructuur geleverd hebben. Of dat Heystee dit glazuur zelf aanbracht (of liet aanbrengen door de nauw gerelateerde PBD in Hilversum) op ongeglazuurde biscuits die soms door Sphinx, soms door Wessels of door anderen geleverd werden."