Introductie

Prachig haardbankje van Piet Kramer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Haardbankje
Type object Meubelstuk
Materiaal Hout (eiken), Hout (coromandel)
Opdrachtgever(s) Firma Nusink
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1925
Huidige eigenaar

Achtergrond

Dit eiken- en coromandelhouten haardbankje met stoffen zitting is rond 1925 ontworpen door Piet Kramer voor de Firma Nusink te Amsterdam. Het is niet gemerkt. Op een presentatiefoto van een interieur dat door Piet Kramer ontworpen is voor de Wereldtentoonstelling in Parijs 1925 is een soortgelijk bankje te zien. Er was echter geen plaats voor het interieur in de Nederlandse stand. In plaats daarvan werden er afbeeldingen getoond. Kramer heeft voor deze inzending een Grand Prix in de categorie 'Interieur- & meubelkunst ontvangen.

Exterieur

Het bankje is 43 cm hoog, 86 cm breed en 30 cm diep. Het eikenhouten zitgedeelte staat op langwerpige coromandelhouten sleevoetjes. De zijkanten steken boven de zitting uit en krullen naar binnen toe, waarbij het bovenste deel van de krul ook met coromandelhout is vormgegeven. De zitting kan worden opengeklapt. Daarmee worden twee driehoekige asbakjes zichtbaar, die beide uitgeklapt kunnen worden en daarmee ook bruikbaar zijn terwijl de zitting naar beneden is geklapt.

Recente ontwikkelingen

Het bankje werd in 2020 te koop aangeboden op de veilingsite Botterweg. Het is op 17 mei verkocht voor 7584 euro, inclusief opgeld.

Gebruikte bronnen

1. Wendingen, jaargang 8, nr. 2 1927.
2. L'Art Hollandais à l'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, pag.64.

Links

1. https://www.botterweg.com/Kramer_P/Nusink/tabid/59/lotid/40616/Kavel-40616.aspx?language=nl-NL&returnurl=%2FAuction%2Ftabid%2F36%2Flanguage%2Fnl-NL%2FDefault.aspx%3Fauctionid%3D44%26tag%3DKramer_P#40616

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik vond het bankje op de veilingsite en was onder de indruk van de elegante stijl. Met dank aan Botterweg voor toestemming om foto’s op Wendingen te plaatsen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.