Introductie

Een goed verborgen kleinood-interieur, deze stijlkamer in het Allard Pierson Museum. Helaas niet voor publiek toegankelijk, maar misschien op te nemen in de excursies van Museum Het Schip?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Griffiekamer Nederlandsche Bank, Amsterdam
Type object Interieur / ameublement
Onderdeel van collectie Allard Pierson Museum
Materiaal Hout (eiken), Glas, Brons
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Ed. Cuypers (vermoedelijk)
Betrokken kunstenaar(s) Willem Bogtman
Geplaatst in 1922
Huidige eigenaar Allard Pierson Museum

Achtergrond

Het uit 1869 daterende gebouw van de Nederlandsche Bank (architect W.A. Froger) aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam, onderging in 1922 een verbouwing, waarschijnlijk uitgevoerd door het bureau Ed. Cuypers (de inventaris van het archief E. Cuypers in het Nieuwe Instituut maakt melding van een 'verbouwing kantoor Nederlandse bank (1922)'. Het ontwerp van de griffiekamer (waar stukken konden worden ingezien) maakte onderdeel uit van de verbouwing.

Er is slechts één foto overgeleverd van het interieur in originele staat. Deze is gepubliceerd in 's Konings oudste dochter; Kleine geschiedenis nopens wedervaren en onderkomen van De Nederlandsche Bank (Kamp, A. 1968). Een uitvergrote foto hangt bij de entree van de voormalige griffiekamer. Op basis van deze foto is het ontwerp van de kamer toegeschreven aan F.A. Warners. Meer precies was het meubilair aan Warners toegeschreven, op basis waarvan de gehele kamer aan hem is toegeschreven. De vraag is echter of deze toeschrijving correct is, en of het inderdaad niet om Ed. Cuypers gaat.

Interieur

De kamer bestaat uit twee verdiepingen, de feitelijke griffieruimte en een tussenverdieping met bibliotheekkasten (niet bereikbaar vanuit de griffiekamer, maar alleen via een entree buitenom).

Griffiekamer: de lambrizering en kasten zijn in originele staat, evenals het glas in lood vervaardigd door de firma Bogtman uit Haarlem.

Tussenverdieping: de boekenkasten, de balustrade (aan de binnenzijde met geglazuurde tegels bekleed) met bronzen baluster en zicht op de oorspronkelijke lamp. Een hanglamp die vrijwel zeker te relateren is aan de verbouwing in 1922. In de gang op de eerste verdieping van het Allard Pierson Museum hangen dezelfde lampen (wel zichtbaar voor het publiek). Wie zou de ontwerper/uitvoerder van deze lampen kunnen zijn - zou hierbij ook aan Ed. Cuypers gedacht moeten worden?

Tafel en stoelen naar ontwerp van F.A. Warners maken geen deel uit van het oorspronkelijke interieur.

Recente ontwikkelingen

In het pand aan de Oude Turfmarkt is sinds 1976 het Allard Pierson Museum (archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam) gevestigd. De in 1922 gerealiseerde griffiekamer, is in 1976 in gebruik genomen als directeurskamer. In 2012 werd de voormalige griffiekamer gerestaureerd en opnieuw ingericht, waarvoor bij Kunsthandel Leidelmeijer een ameublement van F.A. Warners is verworven. De kamer heeft sindsdien ook een nieuw bestemming gekregen als Senaatskamer en is door senatoren (sponsors) te gebruiken. De kamer is niet voor het publiek toegankelijk.

Gebruikte bronnen

1. A.F. Kamp, 's Konings Oudste Dochter. Kleine geschiedenis nopens wedervaren en onderkomen van De Nederlandsche Bank (Haarlem 1968).

Links

1. http://www.allardpiersonmuseum.nl/over-het-museum/het-gebouw/gebouw.html
2. http://perssupport.nl/apssite/permalink/66802

Ingezonden door: Niko Koers en Richelle Wansing

Niko Koers en Richelle Wansing

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.