Introductie

Het glas-in-lood in de hal van het Rho hotel zou best eens van de hand van Bogtman kunnen zijn...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Glas-in-loodraam Nes 5-23, Amsterdam
Type object Glas in lood
Materiaal
Opdrachtgever(s) H. Drijfhout & Zn
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Rho hotel

Achtergrond

Dit glas-in-loodraam bevindt zich in de imposante lobby van het tegenwoordige Rho Hotel aan de Nes 5-23 te Amsterdam. Op de buitengevel staat boven de ingang "Drijfhout & Zn". In 1912 vestigde de juwelier H. Drijfhout & Zn. zich in dit pand met duidelijke Jugendstil kenmerken, waarin tot dan toe een theater was gevestigd. Uit die tijd dateert ook de grote glaskap. Door Drijfhout werd de hal als verkoopruimte van het juweliersbedrijf ingericht.

Interieur

Boven één van de deuren in de lobby bevindt zich dit rechthoekige glas-in-loodraam met onmiskenbare Amsterdamse School versieringen. In het midden zien we een gouden bokaal met daaromheen een gouden (hals?)band, bezet met een diamant. De bokaal wordt bekroond door een kroon met parels. Het raam heeft ongetwijfeld te maken met Drijfhout en zal er geplaatst zijn ten tijde van het juweliersbedrijf. Het is niet gesigneerd maar heeft de stijl van een Bogtman raam. Op de voorgevel bevindt zich in steen uitgehakt een zelfde soort bokaal met kroon, onder de naam H. Drijfhout & Zn.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig is de hal de lobby van het Rho hotel.

Links

1. http://www.mokums.nl/rho_hotel_amsterdam.html

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik kwam het raam toevallig tegen bij een bezoek aan de imposante hal van het Rho hotel.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.