Introductie

Schitterende glas in lood ramen van Willem Bogtman. Hier te zien dankzij het boek Wonen in de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Glas in lood v.m. Café Dorrius
Type object Glas in lood
Materiaal Glas
Opdrachtgever(s) Café Dorrius
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Willem Bogtman
Geplaatst in 1921 - 1924
Huidige eigenaar Indonesisch restaurant Kantjil & de Tijger

Achtergrond

Café-restaurant Dorrius heette eerder de Paulanerbräuerei en werd in de periode 1921-1924 verbouwd met een combinatie van Amsterdamse Schoolbetimmering, Oudhollandse kasten en goudleerbehang. Én glas in lood van glazenier Bogtman.

Interieur

In het pand, dat ligt tussen de Spuistraat en de Nieuwe Zijdsvoorburgwal, bevindt zich de expressieve en kleurrijke glas in lood in de bovenramen aan beide straatzijden en in de binnendeuren van de entree aan de Spuistraat. Ook vinden we glas in lood in een binnendeur.

Wie de gevel aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal ziet met zijn verticale houten golvende kozijnen ziet ook hier Amsterdamse School-invloeden.

Recente ontwikkelingen

Vandaag de dag zit hier Indonesisch restaurant Kantjil & de Tijger.

Gebruikte bronnen

1. Ingeborg de Roode en Marjan de Groot, Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930 (Thoth, 2016).

Links

1. http://www.kantjil.nl/over-ons/virtuele-tour

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik las een korte melding (met voetnoot) hiervan in het boek Wonen in de Amsterdamse School. Omdat er geen foto bij stond en ik nieuwsgierig was gemaakt, meteen online gekeken waar ik tot mijn blijde verrassing een virtuele tour door restaurant Kantjil en De Tijger kon maken. Wat een schitterend glas in lood! Zodra de kans zich voordeed meteen daar naar binnen gelopen waar het fotograferen geen probleem was.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Frans de Heer op 4 juni 2016 om 13:21:

Een aantal van deze ramen heb ik in de jaren 80 gerestaureerd. Sommige gesjabloneerde ruitjes waren dermate beschadigd, dat er nieuwe bijgemaakt moesten worden. Dit sjabloneren was een voorloper van de zeefdruktechniek.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.