Introductie

Schitterend glas in lood. Dit moet beschermd worden!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Glas in lood, Ferdinand Bolstraat 30, Amsterdam
Type object Glas in lood
Materiaal
Opdrachtgever(s) Particuliere opdrachtgever
Betrokken architect(en) Johannes Pelser
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

De van oorsprong eind 19e eeuwse panden Ferdinand Bolstraat 28 en 30 werden in 1930 verbouwd en verenigd in opdracht van de winkelier in schoenen Johannes Jacobus Matto. Eén van de winkelruimtes werd ingericht als herenafdeling, de andere als damesafdeling. Een smalle doorgang verbond de beide helften van de winkel. De panden zijn weer gesplitst in de jaren vijftig nadat de winkel Matto was gesloten. Het winkelinterieur van nr. 28 is daarna vrijwel volledig verdwenen. Op nr. 30 waren tot in de jaren zeventig nog andere schoenenzaken gevestigd, waardoor dit interieur ongewijzigd is blijven bestaan. Tegenwoordig zit er een winkel voor tweedehands cd's en lp's.

Interieur

De verbouwing in 1930 was het werk van de bouwkundige Johannes Pelser (1859-1939), geboren te Deventer. Over hem is weinig meer bekend dan dat hij niet alleen als bouwkundige maar ook als makelaar actief was. Hij heeft rond 1900 meerder panden in Amsterdam gebouwd. De winkelpui van Ferdinand Bolstraat 30 werd door hem al in 1901 vorm gegeven. Het latere winkelinterieur bestaat uit de vaste winkelbetimmering van gedeeltelijk verglaasde wandkasten voor de schoenendozen. Verder is er een houten omtimmering tussen de lager gelegen winkelruimte aan de voorzijde en de hoger gelegen opkamer.

De dubbele glasdeur met bovenlicht in deze opkamer is voorzien van glas in lood ramen met grisailleglas en randversieringen. Het kozijn waarin de ramen zijn geplaatst dateert vermoedelijk nog uit de bouwtijd. Het glas in lood, hoewel van relatief late datum, is qua vormgeving en kleuren nog zeer Amsterdamse School. De ramen zijn niet gesigneerd. Wie de ontwerper ervan is, is niet bekend, tenzij het Pelser zelf is geweest.

Recente ontwikkelingen

Het Cuypersgenootschap heeft het Algemeen Bestuur van de Bestuurscommissie van het Stadsdeel Zuid verzocht de percelen Ferdinand Bolstraat 28-30 aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Daarbij was het hoofddoel de bescherming van het zeldzame winkelinterieur van nummer 30. Het huurcontract van de huidige huurder van nr. 30 loopt eind december 2016 af. De eigenaar van een naburig visrestaurant heeft reeds interesse getoond in de winkelruimte voor uitbreiding van de zaak. Het wordt dus spannend voor de voormalige winkel van Matto.

Gebruikte bronnen

1. David Mulder, 'De voormalige schoenenwinkel van J.J. Matto in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat'. In: Cuypersbulletin 2-2016.

Links

1. http://cuypersgenootschap.nl/documenten/2016_2.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik werd door het Cuypersbulletin geïnformeerd over dit interieur. Liefhebbers van Amsterdamse School spoeden zich er heen om de prachtige glas in lood ramen te bekijken. Met dank aan Record Mania dat ik er foto's mocht nemen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.