Introductie

Niet het pand of de gevel maar de originele belettering.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Geveltekst 'Wijnkooperij', Leiden
Type object Gevelletters
Materiaal
Opdrachtgever(s) Wijnkooperij Maat
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Stichting Diogenes Leiden

Achtergrond

Op de benedenverdieping van Hogewoerd 59-61 was gedurende zo'n twee eeuwen, tot november 2013, een wijnkoperij gevestigd. De bovenverdiepingen hebben een woonfunctie. Uit het archief blijkt dat de wijnkoperij al in 1803 op deze plaats is begonnen. De aanduiding "Anno 1833" op de gevel berust dus op een vergissing. In 1833 nam J. Zandvliet, de voorganger van G.H. Maat, de zaak over van diens voorganger, maar in 1833 bestond de wijnkoperij al dertig jaar.

Exterieur

Geen pand met een Amsterdamse School uitstraling, maar wel hele mooie belettering in die stijl. Die moet na 1919 zijn aangebracht, omdat in dat jaar C.C.M. Maat, wiens naam bij de brievenbus staat, de wijnkoperij overnam van zijn vader G.H. Maat. Op een aquarel van de Engelse kunstenaar James P. Power uit ca. 1936-38 is de nieuwe belettering wel te zien, maar hij had de Amsterdamse Schoolstijl duidelijk niet onder de knie.

Recente ontwikkelingen

Stichting Diogenes Leiden is nu eigenaar van het pand. De restauratie van het interieur is in oktober 2017 afgerond. Aansluitend zal het onderste gedeelte van de voorgevel zo goed mogelijk worden hersteld.

Links

1. http://www.diogenes-leiden.nl/hogewoerd-59-63/hogewoerd-59-61-in-het-verleden/de-familie-maat-1875-2014/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Een trieste geschiedenis, dat een bedrijf in 2013 de deuren sloot na 210 jaar. Gelukkig blijft via de prachtige belettering de herinnering in stand.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.