Introductie

Hildo Krop vervaardigde deze gevelsteen voor het postkantoor van zijn geboorteplaats Steenwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gevelsteen v.m. postkantoor Steenwijk
Type object Keramiek (figuratieve kunst)
Materiaal Keramiek
Opdrachtgever(s) Administratie der Posterijen en Telegrafieën
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1921
Huidige eigenaar

Achtergrond

Door het uitputten van de venen, het gebruik van kolen in plaats van turf en door het wegvallen van afzetgebied door de industrie na de Eerste Wereldoorlog ontstond er in Steenwijk veel werkloosheid. Op initiatief van enkele burgers, onder wie Hildo’s vader, wethouder Hein Krop, werd in 1919 de NV Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerk Fabriek (ESKAF) opgericht. Vanaf het begin was Hildo Krop ook als ontwerper bij de ESKAF betrokken. Gedurende de periode dat het bedrijf in Steenwijk was gevestigd (tot 1927) ontwierp hij ongeveer zestig modellen voor de fabriek.

In 1920 werd in Krops geboorteplaats Steenwijk een nieuw postkantoor aan de Oosterpoort gebouwd. In 1921 krijgt Krop opdracht een gevelversiering te maken.

Exterieur

De verschillende elementen van de gevelsteen zijn polychroom geglazuurd in heldere kleuren en vormen samen een compositie, die is aangebracht boven de hoofdingang van het gebouw. Het geheel verbeeldt het gekroonde wapen van Nederland, gedragen door twee leeuwen, waaronder de tekst: JE MAINTIENDRAI.

De leeuwen worden geflankeerd door twee mannen, de linker man met de posthoorn en een boot (post over zee), de rechter met een postduif en een trein (post over land). Het beeldhouwwerk werd gebakken en geglazuurd bij de ESKAF.

Gebruikte bronnen

1. Wim Heij, De mens en kunstenaar Hildo Krop (IJsselacademie 2006).

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-25-gevelsteen-voormalig-postkantoor-steenwijk/

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het gebouw heeft een andere bestemming gekregen; de fraaie gevelversiering is gelukkig bewaard gebleven.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.