Introductie

Een groot werk van Richard Roland Holst.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Evangelistenraam in de Dom van Utrecht
Type object Glas in lood
Materiaal Glas in lood
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Richard Roland Holst
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar

Achtergrond

In 1921 begon onder leiding van prof. D.F. Slothouwer de restauratie van de Dom. In 1925-1926 werd de kerk weer in gebruik genomen. In het zuidertransept werd het raam van Roland Holst geplaatst, tien jaar later gevolgd door een raam in het noordertransept. Het betreft twee van de weinige vensters in de Dom met glas in lood.

Exterieur

Richard Roland Holst ontwierp de reusachtige ramen in de transepten van de Dom in Utrecht. Het Evangelistenraam in het zuidertransept heeft een grote kleuren- en vormenrijkdom en stamt uit 1926. Het vertoont heel duidelijke invloeden van de Amsterdamse School. We zien de vier evangelisten uit het Nieuwe Testament, vlnr Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. Onder hen de vier elementen (links lucht, rechts vuur, links onder water, rechts onder aarde). Boven de vier evangelisten zien we het Kruis met doornenkroon en bloeddruppels. Het Kruis staat voor de dood van Christus, de lichte kleuren voor de Opstanding. Tien jaar later, in 1936, zou Roland Holst ook het grote raam voor het noordertransept ontwerpen. Het betreft een raam met vier profeten uit het Oude Testament. Het is veel moeilijker leesbaar en de stijl is heel anders.

Gebruikte bronnen

1. Informatiebord in de Dom van Utrecht.

Links

1. http://www.utrechtseberg.nl/uploads/files/domkerkverhaal2.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

De Dom zelf is zeer bezienswaardig en het Evangelistenraam van Roland Holst is één van de mooiste dingen die er te zien zijn.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.