Introductie

Amsterdamse School in een eeuwenoude Dordrechtse kerk: een onverwachte combinatie.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Evangelisten - Grote Kerk, Dordrecht
Type object Beeld
Materiaal Hout (eiken)
Opdrachtgever(s) Grote Kerk, Dordrecht
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Grote Kerk, Dordrecht

Achtergrond

De Grote Kerk in Dordrecht is een geheel in steen overwelfde Brabants-gotische kruisbasiliek, gebouwd naar het voorbeeld van de Franse kathedralen: Het oudst zichtbare deel van de kerk is het Mariakoor uit 1370. Hier verwacht men geen Amsterdamse School. Echter, in de jaren dertig zijn er in het schip eiken banken neergezet. Hierbij heeft een niet nader geïdentificeerde beeldhouwer op de hoeken de beeltenissen van de vier evangelisten Marcus, Mattheüs, Johannes en Lucas aangebracht, in een stijl die verwant is aan die van Mendes da Costa. Navraag bij de Grote Kerk, zowel mondeling als schriftelijk, heeft over de beeldhouwer geen informatie opgeleverd.

Gebruikte bronnen

1. H.A. van Duinen, De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk/Dodrecht/Holland. Restauraties in de twintigste eeuw in woord en beeld (Dordrecht, 2012).

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Ik vind de beelden zeer verwant aan de Amsterdamse School. Helaas heb ik over de beeldhouwer niets kunnen vinden. Wie van de Amsterdamse School houdt en toch in de Grote Kerk is, doet er goed aan omhoog te kijken. In de grillige en kleurige art deco gewelfschilderingen van het schip is ook verwantschap met de Amsterdamse School te bespeuren. Het gaat om motieven die in de verte doen denken aan de trijpen kleden uit de periode. De geschiedenis van deze schilderingen is, in tegenstelling tot de houten beelden, wel gedocumenteerd. In 1930 werden ze, uit een legaat van mr. J.C. Overvoorde, aangebracht naar ontwerp van Jacob Por uit Utrecht. Het gaat om vereenvoudigde blad- en bloemmotieven.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.