Introductie

In het Scheepvaarthuis staan meerdere meubilairstukken die specifiek voor het gebouw waren ontworpen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Twee bureaustoelen SMN Scheepvaarthuis De Klerk
Type object Meubelstuk
Onderdeel van collectie Interieur Het Scheepvaarthuis
Materiaal Leer
Ontworpen voor gebouw Het Scheepvaarthuis
Opdrachtgever(s) NV Kantoorgebouw "Het Scheepvaarthuis"
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1912 - 1916
Huidige eigenaar Amrath

Achtergrond

Het Scheepvaarthuis (1912-1916) is gebouwd als een gesamtkunstwerk. Dit houdt in dat de ontwerpers niet alleen voor het uiterlijk van het gebouw zorgden, maar ook het interieur en vele voorwerpen voor hun rekening namen.

Het Scheepvaarthuis is gebouwd voor zes rederijen en hoewel enkele van hen spullen meenamen naar de nieuwe locatie, zijn er toch een groot aantal meubels voor het gebouw ontworpen. De directie kamer van de Stoomvaart Maatschappij "Nederland" is op deze manier voorzien van op maat gemaakt meubilair. Lang niet alles is bewaard gebleven, maar twee riante stoelen staan nog steeds op de oude plek.

Het betreft twee identieke stoelen die waren ontworpen voor de directiekamer van de SMN. Het is niet met zekerheid vast te stellen wie de ontwerper was, maar in de meeste bronnen wordt Michel de Klerk voor het ontwerp van de ruimte verantwoordelijk gesteld. Deze kamer is voor een groot deel nog in originele staat en wordt tegenwoordig gebruikt als hotel suite. Tegenwoordig zijn de stoelen tegen over elkaar gezet en rondom een tafel in gebruik als zithoek, maar op oude foto's lijkt het er op dat de stoelen aan een bureau stonden.

Exterieur

Het meubilair bestaat uit twee gelijke kuipstoelen en het ontwerp past bij de rest van de ruimte. Dezelfde houtsoorten, maar ook dezelfde detaillering is gebruikt. De stoelen bestaan uit een houten frame welke is bekleed met fineer. Op verschillende plaatsen zijn massief houten elementen gebruikt ter versiering. De zittingen zijn bekleed met zwart leer.

De stoelen moeten overigens niet worden verward met een andere set gelijkvormige stoelen uit hetzelfde gebouw. Deze stoelen hebben een vergelijkbaar ontwerp, maar verschillen op belangrijke punten zoals het onderstel en de detaillering.

Gebruikte bronnen

1. S.J. Hirsch, Het Scheepvaarthuis (Uitgeverij De Bussy 1916).

Ingezonden door: Sebas Baggelaar

Sebas Baggelaar Sebas Baggelaar is eigenaar van Bureau M voor architectuur, advies en historisch onderzoek over vooral de Amsterdamse School periode.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.