Introductie

Zien we in dit ontwerp van Jacob Nuiver Indonesische invloeden?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bewaarblik Cacao C.J. van Houten & Zoon
Type object Gebruiksvoorwerp
Materiaal Blik
Opdrachtgever(s) Cacao- en chocoladefabriek C.J. van Houten & Zoon
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Jacob Nuiver
Geplaatst in
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

De cacao- en chocoladefabriek van C.J. van Houten & Zoon vierde in 1928 zijn honderdjarig bestaan. Het was een wereldbedrijf en de grootste werkgever in het kleine stadje Weesp. Veel geld en moeite werd wereldwijd besteed aan promotie en reclame. In 1929 maakte grafisch ontwerper Jacob Nuiver dit blik voor de firma Van Houten.

Nuiver, onder andere opgeleid bij Academie Minerva in Groningen, had een paar jaar in Indië als grafisch ontwerper gewerkt en gewoond. Ik meen in de decoratie van dit blik iets van het oude Javaanse houtsnijwerk te zien. Indische invloeden waren niet vreemd in de decoraties in de stijl van de Amsterdamse School. Of dit ook de opzet van de ontwerper is geweest, weet ik niet.

Exterieur

Dit ronde blik is 30 cm hoog en heeft een diameter van 20 cm, de maat van een voorraadblik. Ik weet niet of het blik daarvoor gebruikt werd, cacao werd niet 'los' verkocht, of dat het alleen een decoratieve functie had. In ieder geval is het een opvallend blik door de kleuren en de in grote letters vermelde naam.

De gebruikte kleuren zijn lichtbruin, niet te fel oranje en licht cyaan. De lijnen om de versiering in horizontale segmenten te verdelen en de vlakken die als achtergrond van de witte letters dienen zijn donkerblauw. Een bont opvallend geheel van losse non-figuratieve patroontjes. Op de voorkant van het blik staat de naam van de fabriek, het product waar het om gaat en de plaats waar de fabriek stond. Aan de achterkant, in een kleiner donkerblauw segment de aanbeveling om steeds cacao te drinken van C.J. van Houten & Zoon, met daaronder 'Weesp Holland'. De deksel is in een achthoekige ster verdeeld met in het midden een achthoekig donkerblauw vlak met het opschrift Cacao C.J. van Houten & Zoon.

Gebruikte bronnen

1. Peter van Dam, Cacao- en chocoladefabriek C.J. van Houten en Zn. 1815-1971. Opkomst en ondergang van een wereldmerk ((Lecturis Publishing, 2012).
2. Aukje en Gjalt Zondergeld, Geschiedenis van Weesp Deel II 1850-1945 (Heureka, 2014).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Nuiver
2. https://philipsreclamekunst.nl/144-biografie-nuiver-jac.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.