Introductie

Een intrigerend meubelstuk, top Amsterdamse School, maar gebruik, ontwerper en maker zijn onbekend. Wie kan licht in de duisternis brengen?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Aran Hokodesh (Heilige Ark) kastje (waarschijnlijk)
Type object Meubelstuk
Materiaal Hout (eiken en coromandel)
Opdrachtgever(s) Onbekend
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Onbekend
Geplaatst in
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar

Achtergrond

Mogelijk is dit een meubel voor gebruik in een eredienst. De dichtbij elkaar staande pootjes suggereren dat dit meubel niet op de grond hoort te staan, maar op een tafel of op een altaar. Het hoort vrij in de ruimte te staan. Mogelijk zijn de makers afkomstig uit de kringen van A.F. Warners of Harry Elte of Modelhuis Legrand. Behalve stijl is hiervoor op het meubel zelf geen aanwijzing te vinden. Ook het meubelmakersatelier of -fabriek is niet bekend.

Exterieur

Afmetingen: ongeveer 80 cm hoog, 60 cm breed en 40 cm diep. Aan de voorzijde vier deurtjes. Aan de achterzijde twee deurtjes over de volle hoogte van de kast. Karakteristiek element aan de bovenkant: twee uitgeholde 'liggers' als een lessenaar voor een boek of voor gebedsrollen? In coromandel abstracte en overdadige blok-met-krulversieringen.

Links

1. www.historischeinterieursamsterdam.nl/interieuronderzoek/wp-content/uploads/2015/07/boek_viottastraat.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

De eigenaar wil graag weten wat de achtergrond is van dit meubel en heeft WENDINGEN gevraagd of wij meer informatie kunnen verzamelen.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers Geboren en getogen in Haarlem. Afgestudeerd in Delft TU/Bouwkunde/architectuur en volkshuisvesting. In die tijd was ik actief in het 'Kadijkencomité', om de aanvullende bouw en renovatie van 1000 woningen (waaronder het Entrepotdok) op het Kadijkseiland af te dwingen. Na mijn studie werkte ik tot 2012 als projectmanager bij de gemeente Amsterdam, mijn laatste functie was adjunct directeur van het Projectmanagement Bureau. De eerste projecten die ik leidde als projectleider voor het stadsvernieuwingsgebied De Pijp waren de renovaties van Amsterdamse School projecten als De Dageraad van Kramer & De Klerk (PL Takstraat, met de fameuze Joop van Stigt als renovatiearchitect) en de Diamantbuurt van Van Epen. De combinatie Haarlem (Van Loghem)-Delft (Bakema en Van Eijck)-Amsterdam hebben mij 'architectonisch' gevormd.
Sinds een aantal jaren ben ik actief betrokken bij Het Schip in de Initiatiefgroep Museum voor de Amsterdamse School, om de uitbreiding van het museum voor elkaar te boksen. Na mijn pensionering in 2012 ben ik actief geworden als essayist en uitgever. Deze combinatie maakte de vraag om hoofdredacteur van deze prachtige website voor mij onweerstaanbaar.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.