Introductie

In 2012 aangekocht door het Allard Pierson Museum om de voormalige griffiekamer in oude luister te herstellen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ameublement F.A. Warners
Type object Interieur / ameublement
Onderdeel van collectie Allard Pierson Museum
Materiaal Hout (eiken), Textiel
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Betrokken kunstenaar(s) Firma H.F. Jansen en Zn (waarschijnlijk)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Allard Pierson Museum

Achtergrond

De herkomst van het ameublement is onbekend. De architect F.A. Warners maakte behalve architectuurontwerpen ook interieurontwerpen. Dat echter niet al zijn meubelontwerpen voor een specifiek interieur vervaardigd zijn, lijkt te volgen uit het gegeven dat een aantal van zijn meubelontwerpen tentoongesteld zijn geweest op exposities. Wellicht gaat het hierbij om ontwerpen in opdracht van de meubelwinkel Firma H.F. Jansen en Zn. Voor de uitvoering van zijn meubels werkte Warners namelijk samen met het Amsterdamse meubelmagazijn Firma H.F. Jansen en Zn (gevestigd Spui 10, Amsterdam).

Op de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (Parijs, 1925) werden meubels van Warners/Firma H.F. Jansen en Zn geëxposeerd. Eerdere tentoonstellingen waar meubels van Warners geëxposeerd zijn, waren de tentoonstelling Kunst aan het Volk (Amsterdam, 1917) en de tentoonstelling van Kunstnijverheid en Volkskunst (Rotterdam, 1918). Over deze laatste tentoonstelling doet Lauweriks verslag in Wendingen, waarbij hij ook over het geëxposeerde eetkamerameublement van Warners schrijft. Hij noemt:

’…een eetkamerameublement van Warner[s], dat uiting geeft aan de richting zooals wij die kennen uit de meubelen van De Klerk, Kramer en anderen, waarbij de bouw van interieur en meubel volgens geheel andere inzichten der ruimtekunst is ontworpen. Hierbij domineert eigenlijk de verscheidenheid in een rijk en afwisselend spel der vormen en details waardoor verrassende effekten worden verkregen en waarbij een hoogst belangrijke organische ontwikkeling valt op te merken.’ (Wendingen 1918, 6. Bekijk het artikel van Lauweriks/Wendingen online, ga naar pagina 100/193.)

Of Lauweriks het over het ameublement heeft dat in 2012 door het Allard Pierson Museum is verworven, is onbekend. Hoe het ook zij, de woorden zijn er zeer goed van op toepassing.

In het archief van het Nieuwe Instituut zijn enkele ontwerptekeningen van meubels van Warners bewaard gebleven, misschien dat dit ameublement erbij zit?

Exterieur

Ameublement bestaande uit een eettafel en vier stoelen (twee met armleuningen).

Recente ontwikkelingen

In 1976 vestigde het Allard Pierson Museum (archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam) zich in het gebouw van de voormalige Nederlandsche Bank. De in 1922 gerealiseerde griffiekamer werd door het museum in gebruik genomen als directeurskamer. In 2012 werd de voormalige griffiekamer gerestaureerd en opnieuw ingericht, waarvoor bij Kunsthandel Leidelmeijer een ameublement van F.A. Warners is verworven. De kamer heeft sindsdien ook een nieuw bestemming gekregen als Senaatskamer en is door senatoren (sponsors) te gebruiken. Kamer en meubilair zijn niet voor publiek toegankelijk.

Links

1. http://www.allardpiersonmuseum.nl/over-ons/het-gebouw/gebouw.html
2. http://perssupport.nl/apssite/permalink/66802

Ingezonden door: Niko Koers en Richelle Wansing

Niko Koers en Richelle Wansing

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.