Introductie

Straatmeubilair in Bergen, het dorpje dat qua Amsterdamse School veel meer omvat dan alleen Park Meerwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zitbanken aan de Eeuwigelaan, Bergen
Type object Straatmeubel
Materiaal Baksteen, Hout
Huidige staat
Adres(sen) Eeuwigelaan
Postcode(s) 1861 CL
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Bergen
Betrokken architect(en) Jan Hendrik Roggeveen
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1925
Huidige eigenaar Gemeente Bergen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Naast transformatorhuisjes verrijkte de Bergense gemeentearchitect Jan Roggeveen zijn gemeente met het ontwerp van een comfortabele straatbank. Een aantal van deze banken staat langs de Eeuwigelaan, de lommerrijke uitvalsweg van het dorp Bergen naar de badplaats Bergen aan Zee. Het ontwerp is net als het transformatorhuisje aan het Nachtegalenlaantje en de Van Reenenschool verwant aan de stijl van de Amsterdamse School.

Exterieur

De robuust uitgevoerde bank is opgetrokken in baksteen. Het zitgedeelte sluit aan op de rugleuning en bestaat uit donkergroene houten planken. De massieve armleuningen zijn ook van baksteen.

Gebruikte bronnen

1. Drs. E. van der Kleij, Architectuur en stedebouw in Noord-Holland 1850-1940 (Waanders Uitgeverij, 1993).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Amsterdamse School en Bergen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast Park Meerwijk zijn er ook woningen, een kerk, school en winkel in deze stijl gebouwd. Leuk om te ontdekken dat er ook straatmeubilair te vinden is.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.