Introductie

Anders dan in Amsterdam, waar haast al het beeldhouwwerk aan bruggen naar ontwerp van Hildo Krop is, verleende de gemeentelijke dienst Openbare Werken Heemstede verschillende opdrachten voor beeldhouwwerk aan bruggen aan de beeldhouwers H.A. van den Eijnde en M. Andriessen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Zandvaartbrug, Heemstede
Type object Brug
Materiaal Beton, baksteen en natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Heemsteedse Dreef
Postcode(s) 2102 KM
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Heemstede
Betrokken architect(en) Publieke werken
Betrokken kunstenaar(s) H. A. van den Eijnde
Geplaatst in 1929
Huidige eigenaar Gemeente Heemstede
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De gemeentelijke dienst Openbare Werken bouwde rond 1930 in zakelijk-expressionistische stijl verschillende betonnen liggerbruggen.

Exterieur

Mooi beeldhouwwerk op ronde pilaren, met de naam van de brug, het jaartal van ingebruikname en het gemeentewapen van Heemstede.

Links

1. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu11_01/sten009monu11_01_0075.php

Professionele of persoonlijke band met dit object

Je rijdt er vaak overheen, ziet dan in een flits het beeldhouwwerk en besluit dat je ooit eens zult stoppen en er een foto van gaat maken. Vandaag dus.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 3 augustus 2015 om 20:24:

Zeer fraaie brugpijlers!

geplaatst door Annemarieke Verheij op 4 augustus 2015 om 20:08:

Laat ik nou afgelopen zondag precies hetzelfde gedaan hebben! Vroeger ontelbare keren over die brug geweest op weg naar het strandhuis in Zandvoort. Zondag kwam ik er lanngs op weg naar wat anders en besloot die brug te gaan fotograferen. Afijn, ik hoef me niet meer te buigen over de tekst om bij de foto's te plaatsen :-)

geplaatst door Richard Keijzer op 7 augustus 2015 om 14:04:

Ah, die toiletten heb ik dan gemist. Zitten waarschijnlijk aan de overkant, ik vond het iets te druk om over te steken ('s middags laat). Misschien nog wel een tip: een paar honderd meter terug zit een bibliotheek, met in de toren een bijzondere AS-wijzerplaat.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 7 augustus 2015 om 20:15:

De vml. herentoilet zit aan de noordzijde Richard en die voor de dames aan de zuidzijde. Dank voor de tip over vml. school, waar nu de bibliotheek in zit. Ik had hem al gevonden en vastgelegd :-)

geplaatst door Richard Keijzer op 12 augustus 2015 om 19:14:

@Annemarieke: Ik heb die toiletten dus NIET gemist (het zijn de trappetjes die naar een bordesje beneden gaan), maar de teksten heb ik niet opgemerkt. Jij gelukkig wel. Zo vult de een de ander mooi aan!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text