Introductie

Anno 1928! Oftewel, het jaar waarin de gebiedsontwikkeling rond het Nassauplein grondig werd aangepakt met de aanleg van de oostelijke ingang tot het Westerpark, de Mirakelbrug en de Willemsbrug.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Westerpark, oostelijke ingang
Type object Afscheiding
Materiaal Baksteen, Gietijzer, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Westerpark 1
Postcode(s) 1013 RR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Publieke Werken, Piet Kramer?
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Wellicht moet deze beschrijving bij de Mirakelbrug geplaatst worden, want dat beiden tegelijk (samen met de Willemsbrug) zijn aangelegd is duidelijk. Hetzelfde jaartal 1928 is in zowel de toegangszuilen van het park als de bruggen gebeiteld (hoewel een artikel uit het Algemeen Handelsblad van 18 mei 1929 duidelijk maakt dat de bruggen op dat moment nog niet gereed waren) en beide objecten vertonen grote stilistische overeenkomsten. Voor de volledigheid krijgt het hier een eigen beschrijving.

Exterieur

De toegang naar het Westerpark wordt gevormd door een halfrond gemetseld muurtje dat word onderbroken door hogere delen met natuurstenen blokken. Hierop staat ijzeren hekwerk met puntige versiering (Wellicht een knipoog naar de nagels waarmee spoorbielzen werden bevestigd omdat hier vroeger Station Amsterdam Willemspoort stond?) De ingang tot het park bestaat uit twee bakstenen zuilen waarin aan de parkkant de woorden ‘ANNO’ en ‘1928’ staat gebeiteld in Amsterdamse School font.

Recente ontwikkelingen

Op het halfronde pleintje voor de ingang werd in 1986 het dertien meter hoge, felgekleurde beeld zonder titel van gespoten staal van de hand van Michiel Schierbeek geplaatst. Op verzoek van de kunstenaar werd het hek rood geschilderd; later is dit weer teruggebracht naar donkergroen. Later is vlakbij ook een blauwe girobus van Pieter Marnette geplaatst als onderdeel van een expositie route van Museum Het Schip. In 2002 is de ingang – tegelijk met de werkzaamheden aan de Mirakelbrug – gerenoveerd.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerpark_%28Amsterdam%29
2. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_W/Schierbeek.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

-

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 26 februari 2016 om 19:02:

Op zoek naar informatie over het naast gelegen (voormalig GGD-) gebouwtje, kwam ik foto's tegen waarop te zien is dat het hek oorspronkelijk doorliep tot aan het gebouwtje. Volgens de beschrijving op de Beeldbank van het Stadsarchief was het zelfs het toegangshek van het gebouwtje. Minimaal één van de twee pijlers is duidelijk later verplaatst of herbouwd; ze staan nu veel verder uit elkaar. Het gebouwtje is van 1926, maar het kan best dat pas bij de aanleg van de Mirakelbrug het hek is gekomen, qua stijl goed aansluitend op de brug. Ik heb de foto's toegevoegd.

geplaatst door Marcel Westhoff op 27 februari 2016 om 08:58:

Mooie toevoeging! Ik heb er nog een toegevoegd waarin je nog duidelijker ziet dat het hek vroeger in het verlengde van de lengte-as lag, en niet zoals nu de breedte-as. Verder zoekend zag ik dat op een foto uit 1984 een pijler heel dicht bij de brug staat. Wellicht waren er twee toegangshekken? Op een luchtfoto twee jaar later zien we dat de situatie inmiddels is zoals het er ook vandaag de dag uitziet.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 27 februari 2016 om 11:51:

Het lijkt er inderdaad op dat er toen twee ingangen waren met pijlers; rechts de ingang naar het GGD-gebouw en links daarvan de toegang naar het park. Maar nu dan al weer zo'n 30 jaar de huidige inrichting. Leuk dat je daar ook een foto van hebt gevonden!

geplaatst door Marcel Westhoff op 27 februari 2016 om 12:36:

Ik denk het ja. Vooruit: nog een foto uit de oude doos toegevoegd - al is het maar vanwege de fraaie ijscokar!

geplaatst door Annemarieke Verheij op 27 februari 2016 om 13:58:

:-) mooi tijdsbeeld !

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.