Introductie

Een wegkruis met expressieve typografie. Bijzonder!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wegkruis, Cauberg
Type object Gedenkteken
Materiaal natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Cauberg
Postcode(s) 6301 BT
Plaats (provincie) Valkenburg (Limburg)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1933
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Wegkruisen, maar ook kapelletjes en heiligenbeelden, in katholieke streken komen ze nog veelvuldig voor. Alleen al in Zuid-Limburg staan meer dan 2000 wegkruisen. Het zijn eigenlijk gedenktekens. Ze bestaan in alle soorten en maten en komen in allerlei varianten voor: hout, gietijzer, smeedijzer, roestvrij staal en verschillende soorten steen.

Exterieur

Het robuust ogende kruis is opgebouwd uit grote blokken natuursteen. Het kruis is behoorlijk vervuild, maar de oorspronkelijke kleur van het steen lijkt lichtrood te zijn. Vergeleken bij de meeste andere kruizen in de omgeving, die doorgaans slank zijn uitgevoerd, valt dit kruis al op door zijn kloeke uiterlijk. Maar wat toch wel het meest in het oog springt is de bijzonder expressief uitgevoerde typografie. Dat kom je niet vaak tegen op veldkruisen.

Op de voorzijde van het kruis staat de tekst: >Heer behoud ons het geloof

100.d 20.mrt.1908

Naar welk feit de datum verwijst is mij niet bekend, wellicht is het beeld eigenlijk een memoriekruis, ter nagedachtenis aan een gebeurtenis op deze plek met tragische afloop. Op de rechterkant van het kruis staat, eveneens in een expressief lettertype, het jaartal 1933.

Gebruikte bronnen

1. Kruistocht op wandelschoenen, brochure uitgegeven door de Gemeente Gulpen-Wittem.

Links

1. http://veldkruus.nl/kruis.php?kr=1696

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens mijn wandelingen in het heuvelland kom ik kruisen in alle soorten en maten tegen. Ik kan me niet herinneren er eerder een tegen te zijn gekomen met zo’n bijzondere typografie.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.