Introductie

In 1919 kreeg Kok de opdracht 50 transformatorhuisjes te ontwerpen. Gekozen werd voor vijf basisontwerpen, waarbij onderdelen gecombineerd konden worden. Uniforme elementen zijn de donkere plint, bakstenen opbouw en een strook met ventilatie (in hout of metaal). De dakvorm varieert steeds: plat dak, vierkant torentje of een met leien bekleed schilddak. (bron: Het Nieuwe Instituut)

Specificaties

Officiële of officieuze naam Vijf typen Transformatorhuisje (Amsterdam)
Type object Nutsvoorziening
Materiaal Baksteen, Hout
Huidige staat
Adres(sen) Timorplein/Borneostraat
Postcode(s) 1094CC
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente energiebedrijf Amsterdam
Betrokken architect(en) Publieke Werken, A.A. Kok
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Liander
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dankzij het GEB-archief heeft men kunnen achterhalen dat A.A. Kok de vijf standaardtypen transformatorhuisjes heeft ontworpen in 1919 en 1920. Waarschijnlijk zijn ook twee eerdere ontwerpen (uit 1916 en 1917) van zijn hand. Of deze twee ontwerpen ook gerealiseerd zijn is niet duidelijk. In 1987 werden nog regelmatig transformatorhuisjes van een van de vijf standaardtypen aangetroffen. Veel waren er toen al afgebroken wegens bouwvalligheid. Nu, bijna 30 jaar later, zijn er nog veel minder over zijn.

Exterieur

Transformatorhuis 228

Timorplein/Borneosraat, Amsterdam

Iemand tipte mij dat dit transformatorhuisje waarschijnlijk op de nominatie staat om afgebroken te worden, ernaast wordt namelijk een nieuwe gebouwd. Ben er als een haas naartoe gegaan om het vast te leggen. Het is een vierkant bakstenen gebouwtje met een prachtig afgewerkte daklijst. Te mooi om afgebroken te worden. Een vierkant transformatorhuis met overkragend plat dak. De daklijst is afgewerkt met o.a. halfronde houten blokjes.

Gebruikte bronnen

1. Th. L. J. Verroen, 'Onze straten zijn gemeubileerd'. In: Ons Amsterdam, jaargang 39, oktober 1987.
2. Jaap Kruizinga, XYZ van Amsterdam.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/5ce628ec-63d5-513b-9aec-93adacd7fb84
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/88773fd8-dfdd-5ca2-a11d-4d011a9213bf
3. https://archief.amsterdam/inventarissen/search/list/keywords/transformatorhuisje/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5/filters:ead.eadheader.eadid/10057

Professionele of persoonlijke band met dit object

Alle bronnen hullen zich in enige vaagheid. Ik vind dit transformatorhuisje te mooi om het om die reden niet op de site te zetten.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

geplaatst door Ron Conijn op 11 augustus 2015 om 14:49:

Ah, geweldig, ik dacht dat ik de enige was die gefascineerd was door die huisjes. Inderdaad erg moeilijk om duidelijk te krijgen welke de 5 ontwerpen waren, en de eerdere versies. Ik heb de volgende kunnen lokaliseren: - ZO- en NW-hoek van het Sarphatipark - 1e Marnixplantsoen - W- en O-zijde Emmaplein - J. Verhulststraat/C. Schuytstraat

geplaatst door Aristide Okker op 21 augustus 2015 om 22:19:

huisje op -s-Gravesandeplein toegevoegd

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 27 augustus 2015 om 18:11:

Ja, het werkt een beetje verslavend. Opeens zie ik meer transformatorhuisjes dan voorheen. Het huisje in het Oosterpark, gemetseld in blokverband, is een verrassing. Vanuit het park is het niet te zien en buiten het park is het moeilijk te fotograferen vanwege al het geboomte en op deze dag ook nog de felle zon. In het najaar ga ik kijken of er een duidelijker opname van te maken is.

geplaatst door Marcel Westhoff op 20 december 2015 om 16:23:

Ik heb twee transformatorhuisjes toegevoegd. Die aan de Trompenburgstraat heeft hetzelfde fraaie baksteenpatroon als het huisje in het Oosterpark, maar verschilt op andere punten weer. Die in de Reitdiepstraat heeft eenzelfde karakteristiek ontluchtingstorentje, een fraaiere dakrand, maar wel weer standaard metselwerk.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.