Introductie

Urnenmonument van de hand van de Amsterdamse beeldhouwer Hildo Krop. Een bijzonder monument, op zijn plaats tussen de vele unieke monumenten die de begraafplaats Westerveld telt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Urnenmonument familie Von Saher, Westerveld
Type object Gedenkteken
Materiaal Kalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Duin- en Kruidbergerweg 6
Postcode(s) 1985 HG
Plaats (provincie) Driehuis (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Familie Von Saher
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1920
Huidige eigenaar Familie Von Saher (Stichting tot behoud van monument Von Saher)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 520678

Achtergrond

Eén van de bijgezette overledenen is Eduard August von Saher, die directeur was van het Museum van Kunst toegepast op Nijverheid en de School voor Kunstnijverheid te Haarlem. Een school waar veel Amsterdamse Schoolkunstenaars zijn opgeleid.

Exterieur

Fraai monument op de al even monumentale begraafplaats Westerveld. Niet alleen Zochers parkaanleg is rijksmonument, ook tientallen graven en gebouwen op Westerveld zijn dat. Mooi expressionistisch vormgegeven gedenkplaats. Halfronde kalkstenen nis, aan de binnenkant zeszijdig afgewerkt, met daarin 16 nissen. Deze zijn afgedekt met koperen platen waarop de gegevens van de overledenen staan vermeld. twee sculpturen flankeren de nis, voorstellende De Droefheid (links) en De Vreugde (rechts).

Recente ontwikkelingen

Er is een stichting actief die het behoud van het urnenmonument tot doel heeft.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/55294

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik ken het van publicaties. Bijzonder vind ik de twee schitterende sculpturen, heel anders dan veel van het andere, nogal symbolistische, werk dat ik van Krop ken. Als bezitter van een Krop-voorstudie heb ik natuurlijk een meer dan gewone belangstelling voor zijn werk.

Bijzonder was de "ontdekking" dat enkele passen verwijderd van dit monument Wibaut, Berlage en De Bazel hun laatste rustplaats kregen, en even verderop Krops collega Van den Eijnde. Ik waande me in een tijdmachine. Niet ongebruikelijk op een begraafplaats...

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.