Introductie

Een uniek urinoir, met name door het beeldhouwwerk van Hildo Krop: een volksredenaar met gebalde vuist, als verwijzing naar het naastgelegen stadhuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Urinoir Oudezijds Voorburgwal, Amsterdam
Type object Openbaar toilet/urinoir
Materiaal baksteen en natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Oudezijds Voorburgwal tegenover 193
Postcode(s) 1012 EW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Publieke Werken Amsterdam
Betrokken architect(en) A.R. Hulshoff, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518487

Achtergrond

Het urinoir werd op hetzelfde moment gebouwd als de nieuwe vleugel van het toenmalige stadhuis (Oudezijds Voorburgwal 197-199).

Exterieur

Krul van baksteen en natuursteen, opgenomen in de wal van de gracht. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Hildo Krop. Aan de voorzijde is een volksredenaar met gebalde vuist uitgebeeld, verwijzend naar het stadhuis met haar raadszaal. Aan de achterzijde zijn verschillende gezichten met open mond te zien.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Urinoir_(Oudezijds_Voorburgwal,_Amsterdam)

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam langs dit gebouwtje tijdens het lopen van een route uit de gids "Op de golven van de stad".

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.