Introductie

Veel alledaagse objecten in de openbare ruimte overleven vaak vernieuwingen in het straatbeeld niet. Dit urinoir is - gelukkig! - bewaard gebleven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Urinoir, v.h. op Stationsplein, Deventer
Type object Openbaar toilet/urinoir
Materiaal Baksteen, Beton
Huidige staat
Onderdeel van collectie Nederlands Openluchtmuseum
Adres(sen) Nederlands Openluchtmuseum 4
Postcode(s) 6816 SG
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Deventer
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar Nederlands Openluchtmuseum
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

n 1923 stond de Gemeente Deventer toe dat op het Deventer Stationsplein een tweepersoons urinoir werd gebouwd voor de aankomende of vertrekkende reizigers.Het urinoir is waarschijnlijk ontworpen door de Deventer stadsarchitect, die naar de trend van zijn tijd een bakstenen gebouwtje tekende in de stijl van de Amsterdamse School.

Exterieur

Het zeskantig gebouwtje is opgetrokken uit donkerrood en oranje baksteen. De donkerrode, verticaal gemetselde bakstenen vormen de onderrand. De oranje bakstenen zijn afwisselend verticaal en horizontaal geplaatst. Op de schuine hoekvlakken zijn 7 donkere stenen als sierelement ingemetseld. Het gebouwtje wordt afgedekt met een betonnen dak.

Recente ontwikkelingen

Bij de aanwijzing van het Stationscomplex als rijksmonument (gebouwd in 1914) door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op 9 november 1998, is het urinoir meegenomen in de bescherming, als ware het een onderdeel van het complex. Bij de voorbereidingen van de inrichting van het Stationsplein in 1999 besliste het college dat het urinoir niet langer passend was op het plein. Om die reden is sloopvergunning verleend voor het gebouwtje, op 30 november 1999. De sloop werd aangevochten door een bewoner van het Stationsplein en in hoger beroep is zijn klacht gegrond geacht en is de sloopvergunning ingetrokken.

Het urinoir is bij de werkzaamheden op het plein beschadigd en ontzet, en om die reden ingepakt en naar de gemeentewerf verplaatst. Bij herplaatsing zou restauratie plaats hebben moeten vinden. Uiteindelijk is besloten op het Stationsplein een moderne toiletvoorziening te realiseren. Inmiddels had het Openluchtmuseum in Arnhem interesse getoond voor het gebouwtje. In 2002 is de urinoir overgedragen aan het museum en na restauratie geplaatst op het terrein.

Gebruikte bronnen

1. Notanr.: 2002.14287 d.d. 15-08-2002 voor B&W Deventer.

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een bezoek aan het Openluchtmuseum kwam ik dit gebouwtje tegen. Fijn dat de sloop niet is doorgegaan en het gebouwtje een nieuwe plaats heeft gekregen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.