Introductie

Voor de kleine boodschap is dit eenvoudig gebouwtje, dat een opmerkelijke boodschap aan de bezoeker meegeeft.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Urinoir, Den Helder
Type object Openbaar toilet/urinoir
Materiaal Baksteen, Beton
Huidige staat
Adres(sen) Keizersgracht
Postcode(s) 1781
Plaats (provincie) Den Helder (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in
Huidige eigenaar Gemeente Den Helder
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0400/WN022

Achtergrond

Op de Keizersgracht, ter hoogte van de Hervormde Kerk, staat een urinoir, die stijlkenmerken vertoont uit de twintiger jaren.

Exterieur

Het gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond, afgedekt door een platte betonplaat. Het onderste deel van het urinoir is opgetrokken in een patroon van haaks op elkaar geplaatste bakstenen; het bovenste deel in halfsteensverband. Aan de binnenzijde is centraal de spreuk bevestigd: "Gaat van hier behoorlijk gekleed".

Vanwege de typologie en de gave jaren twintig stijl kenmerken en de zeldzaamheid als enige overgebleven urinoir in de gemeente, is het gebouwtje in 2002 aangewezen als gemeentelijk monument. Ondanks deze monumentale status is er helaas geen informatie bekend omtrent de architect of het exacte jaar van oprichting.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Den_Helder
2. https://www.denhelder.nl/data/product-website/_XA8906150152CAF1D5F482FE062BAC95/Keizersgracht%20(urinoir).pdf?_dc=1455104435790&_dc=1455104435813

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een wandeling door Den Helder kwam ik dit puntgave gebouwtje tegen. Als vrouw staat het een beetje vreemd om het urinoir van binnen te bekijken, maar met een voorzichtige blik om de hoek zag ik de tegelspreuk, die me deed glimlachen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.