Introductie

Een van de zeven nog bestaande transformatorhuisjes van dit type in Nijmegen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Postweg, Nijmegen
Type object Nutsvoorziening
Materiaal Baksteen, Staal
Huidige staat
Adres(sen) Postweg 60A 60A
Postcode(s) 6523 LD
Plaats (provincie) Nijmegen (Gelderland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Electriciteitswerken
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Liander
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0268/1243

Achtergrond

Daar waar de Postweg en Kwakkenbergweg bij elkaar komen, staat een opmerkelijk transformatorhuisje. Het gebouwtje maakt deel uit van een reeks vrijwel identieke transformatorhuisjes die in 1930-1931 in opdracht van het Gemeente Electriciteitswerken zijn gebouwd. De overige 7 bewaard gebleven transformatorhuisjes staan aan de Dommer van Poldersveldtweg, Groesbeeksedwarsweg, Heideparkseweg, Luciaweg, Industrieweg, Waldeck Pyrmontsingel en Willemsweg. Enkele huisjes hebben een schoorsteen op het dak, andere een piron.

Exterieur

Het gesloten gebouwtje heeft een achthoekig grondplan met ongelijke zijden, meerkleurige gevels met siermetselwerk en een tentdak met overstek. Opvallend zijn de diepliggende voegen. Op de punt van het dak staat een keramische piron. In de bredere voor- en achtergevel bevinden zich respectievelijk een dubbele en een enkele, later aangebrachte stalen deur.

Gebruikte bronnen

1. Leon van Meijel en Tijs Tummers, Nijmegen, Architectuur en stedenbouw 1850-1940 (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2006).

Links

1. http://www.nijmegen.nl/gns/index/monumenten/on_nivo5.asp?ID=1243601243

Professionele of persoonlijke band met dit object

Toen ik op weg was naar de gebouwen behorende bij de Joodse Begraafplaats, zag ik dit mooie transformatorhuisje er precies voor staan.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.