Introductie

Een van de zeven nog bestaande transformatorhuisjes van dit type in Nijmegen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje Dommer van Poldersveldtweg, Nijmegen
Type object Nutsvoorziening
Materiaal Baksteen, Staal, Beton
Huidige staat
Adres(sen) Dommer van Poldersveldtweg 110
Postcode(s) 6523 DC
Plaats (provincie) Nijmegen (Gelderland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) meente Electriciteitswerken Nijmegen
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Liander
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0268/702

Achtergrond

In het plantsoen aan de Dommer van Poldersveldtweg staat een opmerkelijk transformatorhuisje. Het gebouwtje maakt deel uit van een reeks vrijwel identieke transformatorhuisjes die in 1930-1931 in opdracht van het Gemeente Electriciteitswerken zijn gebouwd. De overige 7 bewaard gebleven transformatorhuisjes staan aan de Postweg, Groesbeeksedwarsweg, Heideparkseweg, Luciaweg, Industrieweg, Waldeck Pyrmontsingel en Willemsweg. Enkele huisjes hebben een schoorsteen op het dak, andere een piron.

Exterieur

Het gebouwtje heeft een achthoekig grondplan met ongelijke zijden, meerkleurige gevels met siermetselwerk en een tentdak met overstek. Opvallend zijn de diepliggende voegen. Het dak wordt bekroond door een achtzijdige, gemetselde schoorsteen met siermetselwerk. In de bredere gevels bevinden zich rechthoekige liggende vensters, waarvan er is dichtgemetseld en drie zijn dichtgezet met beton. In de smallere gevels bevinden zich twee later aangebrachte stalen deuren en twee dichtgemetselde deuropeningen.

Gebruikte bronnen

1. Leon van Meijel en Tijs Tummers, Nijmegen, Architectuur en stedenbouw 1850-1940 (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2006).

Links

1. http://www.nijmegen.nl/gns/index/monumenten/on_nivo5.asp?ID=702110702

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens mijn wandeling door Nijmegen op zoek naar AS-panden kwam ik dit transformatorhuisje tegen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.