Introductie

Een waarschijnlijk door gemeentearchitect Roggeveen ontworpen trafohuisje voor het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf van Bergen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Transformatorhuisje (v.m.) Nachtegalenlaantje, Bergen
Type object Nutsvoorziening
Materiaal Baksteen
Huidige staat
Adres(sen) Nachtegalenlaantje 5
Postcode(s) 1861 CB
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) (Gemeentelijk Energie Bedrijf (G.E.B.)
Betrokken architect(en) Jan Hendrik Roggeveen
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1920
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In Bergen staan twee trafostations met mansardekap die waarschijnlijk rond 1920 werden ontworpen door de gemeentearchitect J.H. Roggeveen. De vormgeving is verwant aan de Amsterdamse School.

Exterieur

Het transformatorhuisje is uitgevoerd in twee kleuren baksteen en een rood pannen mansardekap. Het ontluchtingskanaal is als een schoorsteen vormgegeven. Voor de ingang een bakstenen stoep en een blokvormige, bakstenen uitbouw. In baksteen zijn in reliëf de letters G.E.B. (Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf Bergen) aangebracht.

Recente ontwikkelingen

Het transformatorhuisje is niet meer als zodanig in gebruik. Het doet nu dienst als berging van de nabijgelegen woning.

Gebruikte bronnen

1. Drs. E. van der Kleij, Architectuur en stedebouw in Noord-Holland 1850-1940 (Waanders Uitgeverij, 1993).
2. Eline van Leeuwen en Wim Vroom, Bouwkunst in Bergen en Bergen aan Zee 1900-1940 (Museum Kranenburgh Bergen).

Links

1. http://onh.nl//nl-NL/verhaal/2603/het-electriciteitshuisje-op-het-nachtegalenlaantje-in-bergen

Professionele of persoonlijke band met dit object

Amsterdamse School en Bergen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast Park Meerwijk zijn er ook woningen, een kerk, school en winkel en zelfs zitbanken in deze stijl gebouwd. Mooi dat dit kleine GEB-huisje niet is afgebroken nadat het buiten gebruik is gesteld maar een nieuwe bestemming heeft gevonden.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.